Nauka

Uzgojili funkcionalno ljudsko srce u laboratoriji pomoću matičnih ćelija

Stotine hiljada ljudi trenutno čeka na presađivanje srca, ali kako je donora sve manje, mnogi pacijenti neće dočekati transplantaciju.Uzgajanje srca u laboratorijama postalo je jedan od osnovnih zadataka medicinske zajednice. Studija objavljena u časopisu “Circulation Research” napravila je jedan značajan korak ka ostvarenju tog zadatka – tim istraživača uspješno je uzgojio funkcionalno ljudsko srce koristeći matične ćelije.

Tim naučnika sa opće bolnice Masačusetsa i Medicinske škole Harvard primijenio je koncept 3D štampanog srca, za koji je u prethodnom istraživanju korišten biološki materijal. Ovog puta koncept je primijenjen korištenjem matičnih ćelija.

Osnovni problem kod transplatacije srca, osim malog broja donora, jeste bojazan da će primalac organa odbaciti srce. Imuni sistem na strano tkivo reaguje kao na prijetnju, pa će ga napadati i pokušati da ga uništi. Jedini način da se ovo zaustavi jesu lijekovi koji guše imuni sistem, što uspijeva samo u određenim slučajevima.

Za ovu studiju 73 ljudska srca su smatrana neodgovarajućim za transplataciju, pa su pažljivo ubačeni u rastvor koji je trebalo da ih oslobodi svih ćelija koje bi izazvale imuni sistem. Opstao je samo središnji dio srca sa svojom složenom strukturom i krvnim sudovima, koji je poslužio kao osnova za nove srčane ćelije.

Pluripotentne matične ćelije imaju sposobnost da se pretvore u bilo koju vrstu ćelija na tijelu, uključujući kosti, nerve, pa čak i mišiće. One su navedene da postanu ćelije srca, nakon čega su uzgajane u laboratoriji. Poslije dvije sedmice dobijena su nezrela, ali kompleksno struktuirana srca. Tim ih izložio elektiricitetu i srca su zaista počela da kucaju.

Ono što je posebno dobro u ovom slučaju jeste činjenica da srčane ćelije uzgajane na ovaj način imuni sistem prepoznaje kao “prijateljske” u slučaju da su originalne ćelije porijeklom iz njihovog tijela. To znači da ova srca neće biti odbačena i da bolesni neće morati da čekaju na donora.

– Naš sljedeći korak je poboljašnje metoda kojim ćemo uzgajiti još više srčanih ćelija – kaže Žak Gajet, biomedicinski istraživač sa Harvarda.

(Oslobodjenje.ba)

Click to comment

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

To Top