Izdvojeno

Kovačević: Teroristi nisu u BiH već na području EU

Vrlo često je BiH spomenuta u kontekstu terorizma, opasnosti od terorističkih matica, širenja ekstremističke politike, odlazaka vojnika na ratšte.Gost emisije Dan uživo na N1 bio je ekspert za nacionalnu sigurnost i profesor na Fakultetu za kriminalistiku u Sarajevu, Goran Kovačević.

Posljednje terorističke napade je prokomentarisao riječima da ga uvijek zabrinjava uznemiravanje stanovništva, bilo koji da su razlozi u pitanju.

Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač prošle sedmice je rekao da u FBiH postoje desetine kampova za obuku terorista. To znači da bukvalno na svakih pola sata vožnje Federacijom BiH imamo jedan kamp.

“Možda su svi na jednom mjestu. Nije ministar Lukač prvi iz RS-a koji je govorio o tome. Govorilo se ranije i o Al Kaidi, pa je došla priča o ISIS-u. Tajne i skrivene ćelije ISIS-a jedino u BiH imate otvoreno i zovu ih paradžemati. Niko to ne osporava da je to tako, niko javno nije javno osporio Lukača i Galijaševića koji govore o 200.000 ratnika. Da je to istina 1996. godine dešavali bi se napadi Bošnjaka na druge narode. Ali to se nije dešavalo, osim pojedinačnih incidenata”, odgovorio je Kovačević.

On je naglasio da ti podaci nisu istina, ali da 1000 puta ponovljena laž postaje istina ako je niko ne ospori.

“Javne ličnosti se trebaju uključiti u rješavanje tog problema i skidanje takve etikete. Nažalost, to niko ne radi.”

Profesor je kazao da se samo neobrazovanim, siromašnim i uplašenim narodom može vladati.

Kontrole na granicama, pojačane kontrole na aerodromima.. Da li je sve s opravdanim ciljem veće sigurnosti?

“Iz perspektive BiH… Većina terorista čijim se imenima operira su unutar EU. Tamo su teroristi, a ne ovdje. Mevlid Jašarević koji je pucao na ambasadu BiH je bio iz Srbije, a svi su rekli da je Bošnjak. On je musliman iz Srbije, a ne iz BiH”, kazao je ekspert za nacionalnu sigurnost Goran Kovačević.

N1

Popularno

To Top