Nauka

NASA POTVRDILA: Saturnov mjesec bi mogao biti izvor života

Novo istraživanje NASA-e koje se odnosilo na Saturnov mjesec Enceladus kaže da tu postoji mogućnost vanzemaljskog života. Otkriće je uslijedilo usljed istraživanja okeanskih svjetova u našem solarnom sistemu.NASA-ini naučnici su detektovali hidrogen/vodik iz hidrotermalnih otvora u ledu perjanice Saturnovog mjeseca, a uslovi tu nalažu da bi mogli na koncu odvesti do života.

To je trenutno jedino mjesto osim Zemlje, za koje naučnici smatraju da mogu naći (ili su našli) direktne dokaze mogućeg života, a to otkrića su došli uz pomoć Hubble Space teleskopa.

Tokom pres konferencije, Chris Glein izn Cassini INMS je iskazao uvjerenje da hidrogen proizvodi hemijska reakcija između tople okeanske vode i kamenja.

Taj Saturnov mjesec ima resurse neophodne za život – međutim, ono što je upitno jeste koliko vremena je potrebno da bi tu život evoluirao.

Hubble teleskop je u međuvremenu pronašao i niz vodenih bazena okolo Jupiterovog ledenog mjeseca Europa. NASA tvrdi da su slične izvore pronašli i 2014. i 2016. na toj lokaciji.

Od ranije je poznato da NASA-ina svemirska misija Europa Clipper će biti lansirana 2020. godine, a cilj joj je pronaći život van Zemlje, a posjetit će i Enceladus sa najnaprednijom opremom i tehnologijom koju imaju.

N1

Click to comment

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Popularno

To Top