Izdvojeno

SRBI IH VOLE, ALI ONI SU NAORUŽAVALI HRVATE: Slali su im TONE ORUŽJA

Tokom krvavih ratova devedesetih godina, Hrvatska je uprkos embargu kupovala i nabavljala oružje sa svih strana, a najveći dio stigao je iz Rusije. Među moćnim naoružanjem u Hrvatsku je stigao i PVO sistem S-300, koji je za cilj imao da odvrati eventualne vazdušne napade srpske vojske, što je potvrdio i ambasador Rusije u Zagrebu Anvir Azimov, piše Blic.Nakon ponovnog pominjanja ove saradnje, postavlja se pitanje: šta je Srbija dobila od Rusije u tim ratnim godinama?

Odgovor je – ništa.

– Srbi tokom tih godina od Rusa nisu dobili apsolutno ništa. Za razliku od nas, Hrvati su dobili helikoptere Mi-8, koje i sada ima hrvatsko vazduhoplovstvo. Oni su legalno kupovani u Rusiji, i to novi, za šta postoji čak i potvrda. Priča oko toga da Rusi navodno nisu znali, ne pije vodu. Naravno da su znali, zato što je Rusija po proceduri koja se primjenjuje u UN prijavila izvoz tih helikoptera kao “sredstva naoružanja”, iako je to bilo sporno vrijeme. Tada je u Hrvatsku stizalo štošta – kaže vojni analitičar Aleksandar Radić za “Blic”.

Radić za kaže da u Srbiji i dalje vlada neki mit da je Zapad bio taj koji je naoružavao Hrvate u ratu devedesetih, a zapravo su to bili Rusi.

– Srbija od početka rata 1991. godine od Rusije nije dobila baš ništa. To je jedan veliki mit koji smo mi stvorili, kako je Njemačka uvijek snabdijevala Hrvatsku, a mi smo živjeli u ubjeđenju da imamo neku podršku sa istoka. E pa u praksi za to nema dokaza. Njemačka nije dozvolila da za vrijeme trajanja embarga bilo šta od oružja ide ka Hrvatskoj, dok je s druge strane veliki rezervoar naoružanja za Hrvatsku bili su viškovi iz Ukrajine, Rusije, ali i manjih zemalja sa područja bivšeg SSSR – kaže Radić. On objašnjava kako je do toga došlo:

– Znate kako to već ide: uzmete “migove” iz Kirgizije, to su oni famozni “migovi 21” za koje su čak i mnogi vojni stručnjaci pokušavaju da nekoga ubijede kako su zapravo iz Njemačke, malo ih prošetate po drugim zemljama i na kraju oni stignu u Hrvatsku. Oni su tako dobili i helikoptere ” MI-24”, i slično oružje. Hrvatska je imala još neke, bočne izvore naoružanja, recimo ono što je stiglo iz Argentine, ali glavni resurs za uvoz naoružanja bile su zemlje bivšeg Sovjetskog saveza – ističe Radić.

Vojni stručnjak ističe da su to bila vremena kada se tražio novac, te da nije bilo mnogo premišljanja hoće li se oružje isporučiti ili ne.

– Ipak, treba imati u vidu da su to bile drugačije političke okolnosti. Recimo, usred 1995. godine, kada kod nas vlada snažan mit oko toga kako je Zapad protiv nas, ruski predsjednik Boris Jeljcin prima Franju Tuđmana kao gosta na proslavi godišnjice pobjede nad fašizmom, 9. maja! To je bilo vrijeme kada je u Hrvatsku i dalje stizalo oružje iz Rusije. Konkretan primjer, koji može da se potvrdi, jesu novi helikopteri. Te helikoptere Hrvatska i sada ima u naoružanju – zaključuje Radić.

“Otrežnjujuća poruka”

Dr Dušan Janjić kaže da je formulacija ruskog ambasadora, “da su Rusi Hrvatima dali S-300 da obuzdaju Srbe”, veoma dobra i poučna.

– Milošević je stalno očekivao da potpiše ugovor o nabavci S-300, ali to se nije dogodilo. S druge strane, Tuđman je u tome očigledno uspio i po svemu sudeći, platio dio. Mislim da je ta vijest jako poučna, pošto Srbija i dan-danas čeka neke sporazume, a drugi dobijaju oružje. Drugo, mislim da je ta poruka otrežnjujuća. Ta percepcija je inače normalna u međunarodnim odnosima, naročito kada su u pitanju velike sile. Ponašanje Rusije je potpuno normalno, a ono što nije normalno je način na koji mi vidimo Rusiju – ističe Janjić za “Blic”.

Moćni S-300 isporučen sa najvažnijim dijelom

Hrvatski list “Nacional” pisao je da je veći dio PVO sistema S-300 bio isporučen Hrvatskoj, sa sve specijalnim 8-bitnim čipom na osnovnom lanseru, koji poznavaoci sistema smatraju njegovim ključnim dijelom koji povezuje sve vitalne dijelove raketa s komandnom pločom, hidraulikom i njegovim sistemom veza.

Dijelovi sistema S-300 u Hrvatsku su stigli između 1994. i 1996, dobavljali su se preko aerodroma u Puli, a javnosti su pokazani na paradi Hrvatske vojske na Jarunu 1995. Uoči akcija “Bljesak” i “Oluja”, javno pokazivanje tog sistema na vojnoj paradi za Dan državnosti bio je ujedno i znak da je to događaj od ogromnog globalnog strateškog značaja, jer su vojni analitičari shvatili da se jedan sistem S-300 prvi put našao izvan neposredne kontrole ruske vojske ili njenih saveznika.

Rusi negirali da su isporučivali oružje Hrvatskoj

Rusko ministarstvo inostranih poslova demantovalo je, ipak, tvrdnje hrvatskih medija o isporukama naoružanja za Hrvatsku iz Rusije 1990-ih godina. Kako se navodi u saopštenju ruske ambasade u Beogradu dostavljenom “Tanjugu”, Rusija je uvijek striktno poštovala međunarodno-pravne obaveze, uključujući i one vezane za režim embarga na isporuku naoružanja sukobljenim stranama u toku jugoslovenske krize 1991-1995. godina.

Blic

Popularno

To Top