Izdvojeno

JESU LI OVO EVROPSKE VRIJEDNOSTI: Ovdje su palili i ubijali bošnjačke civile..

U Ahmićima kod Viteza obilježava se 24. godišnjica stradanja 116 civila bošnjačke nacionalnosti, koje su ubili pripadnici HVO-a u napadu 16. aprila 1993. godine.
Obilježavanje godišnjice počelo je 13. aprila, a završava 18. aprila.

U Udruzi građana žrtava rata “16. april” za Avaz ističu da se još traga za tijelima 29 žrtava, a kako bi se rasvijetlila njihova sudbina postavljen je plakat sa imenima i fotografijama ubijenih.
– Pozivamo sve one koji bilo šta znaju da nam jave, te pomognu da pronađemo svoje najmilije. Od prošle godine smo imali samo jednu identifikaciju, te još tragamo za 29 osoba – kazao je predsjednik Udruge Elvedin Kermo.
Kermo je, također, istakao da su stanovnici Ahmića nezadovoljni dosadašnjim procesuiranjem odgovornih za ovaj zločin jer su, kako kaže, pred sudovima odgovarali uglavnom naredbodavci.
– Kako ćemo biti zadovoljni kad su odgovarala samo dvojica direktnih izvršitelja, a ubijeno je 116 osoba – istakao je za Avaz.

Podsjetimo, za zločin u Ahmićima osuđeno je šest osoba, na ukupno 95 godina zatvora, od čega je Haški trubunal (ICTY) izrekao pet presuda, među kojima je i kazna od 25 godina zatvora Dariju Kordiću, koji je oslobođen nakon izdržane dvije trećine kazne.
Za zločine u Ahmićima Sud BiH je na deset godina zatvora osudio zapovjednika 4. bojne Vojne policije HVO-a Paška Ljubičića.

Iza pripadnika HVO u Ahmićima su ostali mrtvi, i pustoš..

Među 116 ubijenih bile su 32 žene i 11 maloljetnika.

Najmlađa žrtva zločina bila je tromjesečna beba.

Vakat

Popularno

To Top