Izdvojeno

Ovo što su Rimljani sagradili prije 2.000 godina i dalje radi. Šta će od nas da ostane.. (FOTO)

Herkulov toranj u Galiciji, nedaleko od Korunje, najstariji je svjetski svjetionik u kontinuiranoj upotrebi.

Sagrađen je ili obnovljen tokom carevanja Trajanovog, vjerovatno na temeljima starije feničanske građevine. Mnoge se legende vezuju za njega, a jedna od njih je vezana i za Irsku.

Zna se da je Herkulov toranj postojao već u II vijeku nove ere, te se pretpostavlja da je ili sagrađen ili obnovljen pod vladom imperatora Trajana.

Pretpostavka je i da je podignut na temeljima zdanja feničanskog porijekla, a vjeruje se i da je oblikovan po ugledu na Svjetionik u Aleksandriji, jedno od sedam svjetskih čuda u antici.

Na osnovu natpisa u podnožju zdanja znamo da je njegov arhitekta bio Gaj Sevije Lupus iz Eminijuma u Luzitaniji (danas je to grad Koimbra, četvrti po veličini i značaju u Portugalu), navodi Telegraf.

Struktura — koju su do XX vijeka zvali “Farum Brigantium” — bila je prvobitno visoka 34 metra, ali je u periodu 1788-1791. godine tokom kraljevanja Karla III obnovljena u neoklasičnom stilu a njena visina podignuta na 55 metara.

Na zloglasnoj obali koju moreplovci zovu “Costa da Morte”, odnosno Obala smrti, ovaj se svjetionik neprestano koristi već skoro 2.000 godina.

Postoji mnogo mitova vezanih za Herkulov toranj.

Jedna legenda opisana u 11-vijekovnoj irskoj “Knjizi zauzimanja Irske” kaže da je kralj Breogan (praotac keltske Galicije) sagradio ogromni toranj takve visine da su njegovi sinovi sa vrha mogli da vide zelene obale u daljini koje su ih toliko privlačile da su odlučili da otplove ka njima.

Te obale su Irska, a njihovi potomci su Irci i ostali keltski narodi Britanije. Zbog toga je u neposrednoj blizini svjetionika podignut spomenik legendarnom kralju Breoganu.

Vakat/Telegraf

Popularno

To Top