Izdvojeno

Rat u BiH razdvojio majku od blizanaca. U Srbiji su, ne žele se vratiti..

Prijevremeni porođaj tokom rata u Bosni i Hercegovini tada 30-godišnju majku razdvojio je od njenih blizanaca. I 25 godina kasnije, djeca nisu s majkom jer imaju udomiteljsku porodicu u Srbiji, ali su u kontaktu i posjećuju se.

Trudnicu, čiji je identitet poznat redakciji Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH), početak ratnih dejstava zatekao je u Čajniču. Strahote rata odvele su je u Goražde, gdje se u sedmom mjesecu trudnoće porodila.

Budući da su bebe prijevremeno rođene, morale su biti u inkubatoru, kojeg u Goraždu tada nije bilo. Sanitetskim vozilom majka i tek rođene bebe prevezene su u Užice, u Srbiju.

– Neki čovjek u plavom odijelu je mene i djecu liftom odvezao ne znam na koji sprat. Djecu su unijeli i nisam ih vidjela dok nisam trebala da izađem iz bolnice – prisjeća se majka zbivanja nakon porođaja.

Kaže kako ju je medicinska sestra uputila u autobus u kojem je bila vojska, te joj je kazala da joj “neće faliti dlaka s glave“, a obećala je da će bebe spasiti ako bude mogla.

– Gdje su izbacili onu vojsku, tu sam i ja izbačena – priča majka, ne želeći se prisjećati ratnih dešavanja u Višegradu.

Prema presudama Haškog tribunala i Suda BiH, tokom ratnih dešavanja u Višegradu je počinjeno etničko čišćenje Bošnjaka, ubijanjem, zatvaranjem u logore, mučenjem, maltretiranjem i sistematskim silovanjem.

Devet mjeseci kasnije, uspijeva doći u Goražde, gdje joj je ostao suprug.

– Ja sam imala brojeve beba, pa sam saznala da se nalaze u Novom Sadu, a kasnije u Novom Pazaru, gdje su ih uzele dvije porodice, usvojile ih – priča ona.

Preko radioamatera, kako se prisjeća, stupila je u kontakt s udomiteljima i tražila da joj djecu vrate u Bosnu i Hercegovinu.

– Bebe nisu pismo i ne mogu preći granice – stajalo je u odgovoru.

Poslije ratnih dešavanja, blizankinje nisu željele da dođu i žive u Bosni i Hercegovini jer su u Srbiji imale drugarice i išle u školu.

Prvi put u Bosnu i Hercegovinu su došle kad su napunile 18 godina, a u međuvremenu ih je majka posjećivala.

– One dolaze, ali nema šanse da bih ih ja mogla vratiti. Žive tamo gdje hoće – priča majka, napominjući i da nose po dva prezimena, prvo je od udomiteljske porodice, a drugo ono koje su dobile po rođenju.

Za udomitelje majka ima samo riječi hvale i neizmjerno im je zahvalna.

– Da ih oni nisu usvojili, završile bi negdje u domu. Oni su znali koje su nacionalnosti djeca – kaže majka, pojašnjavajući da su bošnjačke nacionalnosti.

Osim što su odgojili blizankinje – koje su danas fakultetski obrazovane i rade, majka koja ih je rodila kaže da su udomitelji dosta i njoj pomogli jer joj je sve izgorjelo u ratu.

BIRN

Popularno

To Top