Nekategorisano

Konačno institucionalna podrška DIJASPORI: BiH nije zaboravila svoje građane

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici usvojilo Politiku odnosa s iseljeništvom Bosne i Hercegovine.

Riječ je o prvom dokumentu kojim se institucionalizira saradnja između BiH i njenog iseljeništva, a koji je plod saradnje Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i brojnih drugih institucija u našoj zemlji s ciljem unapređenja saradnje s iseljeništvom na obostrani interes.

Politika predstavlja putokaz i izraz volje dugoročne saradnje između BiH i njenog iseljeništva. Tim dokumentom definiraju se principi kojim će se rukovoditi sve institucije prilikom poduzimanja aktivnosti i stvaranja uvjeta za saradnju s iseljeništvom.

Ovim dokumentom postavljena tri osnovna cilja, a to su: razvoj pravnog sistema i institucionalnih su kapaciteta, pružanje podrške iseljeništvu i unapređenje saradnje te stvaranje uvjeta za veći doprinos iseljeništva razvoju Bosne i Hercegovine.

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac je nakon sjednice istaknula kako o značaju dokumenta govori i podatak da u svijetu živi blizu dva miliona Bosanaca i Hercegovaca i to ne računajući “staru emigraciju”.

U ogromnoj većini to je ekonomski jako i obrazovano iseljeništvo koje je snažno privrženo domovini BiH.

Kao najvažnija karika u procesu saradnje s iseljeništvom prepoznate su lokalne zajednice. Osim jačanja kapaciteta lokalnih zajednica za saradnju s iseljeništvom, planirana je i izrada liste investicijskih projekata koja će biti dostupna iseljeništvu i na taj način se stvaraju pretpostavke da iseljeništvo investira svoj kapital s ciljem pružanja podrške ekonomskom razvoju svoje domovine, a istovremeno i sticanja dobiti iz pomenutih investicija.

Politikom se predviđa i izrada razvojnog dokumenta kojim će se uspostaviti program za investiranje i štednju iseljeništva, kao i uklanjanje administrativnih barijera.

“Usvajanjem Politike BiH šalje snažnu poruku da nije zaboravila na svoje iseljeništvo”, poručila je ministrica Borovac najavivši kako će u narednom periodu se pristupiti izradi strategije i akcionog plana saradnje s iseljeništvom BiH čime će dodatno biti konkretizirana ova oblast od koje će korist imati i iseljeništvo i bosanskohercegovački građani.

 

Radiosarajevo

Popularno

To Top