Izdvojeno

Evo kako se gojaznost može predvidjeti

Foto: AdinaVoicu/Pixabay.com

U okviru novih istraživanja gojaznosti, navodi se da se indeksom tjelesne mase (BMI) beba može predvidjeti gojaznost već od šeste godine života pa nadalje.

Obrazac rasta koji je istraživanje uradilo pokazalo je jasnu vezu između vrijednosti BMI kod beba od 5 do 6 mjeseci i kasnije u toku rasta od 6 godina, kada se potvrdila pojava gojaznosti.

BMI je mjera za statističku procjenu tjelesne masti na bazi visine i težine. U principu se ne koristi za djecu mlađu od 2 godine, ali ovo istraživanje pokazuje efikasnost i mogućnost primjene BMI na bebama.

Istraživanje je analiziralo podatke 480 veoma gojazne djece starosti od 2 do 6 godina, kao i podatke za 800 djece starosti između 2 i 6 godina koja su imala normalnu težinu i normalan BMI.

Rezultati su pokazali različite pravce BMI kod beba sa nepuna 4 mjeseca. Primijećeno je da je većina gojazne djece bila crne rase i iz porodica sa niskim mjesečnim primanjima.

Da bi potvrdili rezultate, istraživači su pratili još 2.650 djece, ali ovog puta više Latinoamerikanaca.

Rezultati su i tu pokazali da visok BMI kod beba utrostručuje vjerovatnoću za gojaznost od šeste godine života pa nadalje.

Autori istraživanja zaključili su da je visok BMI kod beba od 6,8 ili 18 mjeseci života snažan pokazatelj teške gojaznosti od šeste godine života.

Preporuke

Na osnovu nalaza, iako su preliminarni, preporučuje se pedijatrima rutinsko mjerenje BMI bebe sa napunjenih 6 mjeseci života. Tako se mogu identifikovati djeca sa visokim rizikom od gojaznosti.

Dodatnom edukacijom i savjetovanjem roditelja o zdravom načinu života može se pomoći ovoj djjeci u sprečavanju gojaznosti.

Mjerenje BMI je prednost jer je to jednostavan pokazatelj svakom roditelju i pedijatru o tome kako će ta beba rasti i da je vrijeme da se nešto preduzme.

Krstarica

Popularno

To Top