Izdvojeno

Realnost: Traže halal proizvode, a plaćaju haram parama

Dr.Asyaf Wajdi Dusuki je, na seminaru o islamskim finansijama, izjavio kako muslimani mnogo više vode brigu o tome da im je hrana halal, nego da su njihovi prihodi halal.

Ovaj zamjenik ministra je rekao kako javnost percipira islam jedino u smislu molitve i farzova, dok je pitanje halala i harama (šta je dozvoljeno, a šta zabranjeno u islamu) povezano samo sa konzumacijom.

„Certificiranje i etiketiranje halal hrane je od velike važnosti. Međutim, zapitajmo se zašto toliku važnost ne pridajemo izvoru prihoda kojim kupujemo tu halal hranu“, kaže Asyraf u njegovom obraćanju na seminaru islamskih finanskijskih i humanitarnih institucija.

Senator je rekao da, kada je u pitnaju konzumacija mesa, javnost vodi računa o tome da ono bude zaklano prema šerijatskim pravilima, ali ne vodi računa o novcu koji je uključen u cijeli proces.

„Novac koji dobiju da kupe tu hranu, i kada dolazi iz kamate ili koruptivnih radnji – uopće ne brinu o tome. I to je realnost danas“, nastavio je zamjenik ministra u kabinetu premijera.

Na istom seminaru raspravljalo se i o bezalkoholnom pivu i drugim proizvodima koji imaju imena poput nedozvoljenih proizvoda, te su zaključili da se halal certifikat neće dodjeljivati kobasicama, šunkama i bezalkoholnom pivu.

Halalmagazin

Popularno

To Top