Izdvojeno

EMOTIVNO Dok Mosulom odjekuju eksplozije, on prkosno svira violinu.. (VIDEO)

USRED ruševina u Mosulu, irački violinist Amin Mukdad održao je mali koncert u gradu koji je morao napustiti zbog ekstremista tzv. Islamske države.

Dok je Mukdad svirao muziku koju je komponovao u tajnosti živeći pod strogim pravilima IS-a, eksplozije i pucnjava odjekivali su iz zapadnih dijelova Mosula gdje se snage koje podupire SAD još uvijek bore s militantima IS-a.

Mukdad, 28, Mosul je napustio nakon što su pripadnici IS-a bahnuli u njegovu kuću i zaplijenili njegove instrumente uvjereni u to da svojom muzikom krši strogu interpretaciju islama.

Jednosatni koncert obilježava njegov povratak gradu koji je IS držao od 2014.

Mukdad je rekao da je izabrao džamiju poslanika Yunusa kao mjesto koje simbolizira zajedništvo.

“Želim poslati poruku svijetu, ujedno i znak otpora terorizmu i svim ideologijama koje ograničavaju slobodu, da je muzika prekrasna stvar”, rekao je.

Mukdad je najavio vrijeme i mjesto održavanja koncerta preko društvenih mreža, smjeli korak u istočnom Mosulu u vrijeme dok militanti još uvijek drže stari grad preko rijeke Tigris.

Vojnici koji čuvaju mjesto što leži pored ruševina drevne Nineve, isprva su odbili pristup nakon što je odjeknula eksplozija granate, kazavši da ne mogu garantovati sigurnost.

Kasnije su međutim popustili i pridružili se okupljenima koji su pljeskali muzičaru.

“Koncert je bio poput sna”, rekla je Tahani Saleh, koju su kao ženu militanti prisilili da odustane od studija.

“Željela sam doći kao bih poručila da život u Mosulu nije zaustavljen”, rekla je. Vidite oko sebe sve to razaranje – no svejedno hoćemo radost, hoćemo slušati muziku”, dodala je Tahani.

Došlo ih je dvadesetak

“Prestao sam svirati jer sam se previše bojao, ali Amin je nastavio”, kazao je Hakam Anas, jedan od njegovih prijatelja koji je s njime osnovao muzički klub. “Pokušavali smo ga uvjeriti da bi ga mogli čuti i ubiti – ali je nastavio svirati.” Jedne noći militanti su nahrupili u Mukdadovu kuću, oduzeli mu sve instrumente i rekli mu da će biti kažnjen. Pobjegao je u Bagdad gdje i sada živi.

Samo je dvadesetak ljudi, uglavnom mladića, došlo na Mukdadov koncert. Građani Mosula i dalje se boje, šest mjeseci od početka operacije kojom se IS istjeruje iz Mosula.

“Mladim ljudima upravo ovo je potrebno”, rekao je Abdula Taier.

Vakat/Index.hr

Popularno

To Top