Izdvojeno

Znate li koliko često djeca smiju jesti jaja? Ovo bi svaki roditelj trebao znati

Neka su djeca luda za jajima bez obzira na to na koji su način ona pripremljena: kuhana, pržena, kajgana, poširana…, no roditelji se često pitaju koliko ih je u zdravoj dječijoj prehrani previše.

Njemačka nutricionistkinja Nadia Roewe preporučuje da djeca u dobi između jedne i tri godine života sedmično konzumiraju jedno do dva jaja, a nešto starijima u dobi između četiri i šest godina sedmično savjetuje dva jaja.

Navedena količina se odnosi i na jaja u obrađenoj hrani, poput tijesta i kolača.

I manja odstupanja su dopuštena, dok god se ne pretjera u odnosu na sedmično preporučenu količinu, piše Jutarnji.

Istaknula je da roditelji ne bi trebali brinuti zbog količine kolesterola u žumancu jer dječji organizam to uspijeva sam izregulirati, kaže Roewe, podsjećajući da žumanac “sadrži relativno visoku količinu masnoća”.

Ne treba zaboraviti da je jaje idealna namirnica za sve one koji ga dobro podnose jer ima proteine sa svim esencijalnim aminokiselinama, vitamine i minerale.

Kad je riječ o sasvim maloj djeci, odnosno dojenčadi, postavlja se pitanje kada u njihovu prehranu uključiti jaje s obzirom na nerazvijen enzimatski sustav njihove probave.

Stajališta i mišljenja stručnjaka prilično se razlikuju, no većina ih se slaže da se jaje u prehranu male djece može početi uvoditi već od šestog mjeseca života, odnosno istovremeno kad se prelazi na kašice na bazi mesa i ostalu alternativnu prehranu, a pritom treba podsjetiti da je majčino mlijeko primarna hrana.

Mnogi pedijatri preporučuju da se od šestog mjeseca do djetetove godine dana žumanac pomiješa s drugom hranom u kašicu. Zbog opasnosti od salmonele žumanac mora biti kuhan.

Treba istaknuti da svako jaje sadrži nekoliko ključnih gradivnih elemenata za stanične membrane, moždano i živčano tkivo, a to su holin, folna kiselina i B12 vitamin.

Holin je glavna sirovina za građu dviju supstancija – svingomielina i fosfatidilholina, koje čine najveći dio moždane mase.

Mnogi roditelji izbjegavaju uključiti jaja u dječju prehranu zbog kolesterola.

Istraživanja iz 2010. godine pokazala su da kolesterola u jajima ima manje nego što se ranije vjerovalo te da u njima ima 30 posto više D vitamina nego što su naučnici ranije mislili.

Općenito, odrasli zdravi ljudi mogu konzumirati jedno jaje dnevno, a kod male djece ne treba pretjerivati, no ne treba se ni plašiti kolesterola iz jaja, već oksidiranog kolesterola u tijelu koji ima tendenciju taloženja u krvnim žilama.

Danas je poznato i to da se plakovi talože i u žilama osoba koje uopće ne konzumiraju jaja jer sve ovisi produkciji u jetri i metabolizmu, takozvanog unutarnjeg kolesterola.

Jutarnji

Popularno

To Top