Izdvojeno

Edhem ef. Čamdžić: ODBIO sam penziju 2.000-3.000 KM i orden RS-a, PONOSIM se time

U logoru u Jasenovcu ubijeno je više od 2.500, a prema novim pokazateljima čak i do 3.000 Bošnjaka i treba osigurati da i predstavnici Islamske zajednice u BiH zajedno sa zvaničnicima Srpske pravoslavne crkve, jevrejske i romske zajednice imaju mogućnost, tokom obilježavanja godišnjice stradanja u Donjoj Gradini, ubijenim muslimanima odati počast, a to je i ove godine izostalo, upozorio je u intervjuu za Anadolu Agency (AA) Edhem efendija Čamdžić, bivši banjalučki muftija, koji je tu dužnost obnašao od 1999. do 2014. godine.

– Ovo je veoma značajno pitanje, a odnosi se na jasenovačke logore, ubijanja u Jasenovcu, ne bih rekao stradanja. Stradati čovjek može i kada ga grom ubije ili kada se drvo pokrene u šumi. To su stradanja, a ovo su bila ubijanja, kao što su bila i ubijanja u Srebrenici, Biljanima, Večićima… Treba ga stalno ponavljati da bi se dobio uvijek isti odgovor. Da li svako misli kao ja ili Islamska zajednica u BiH to ne znam, da li svaki historičar, da li svaki intelektualac, alim, naš čestiti, vrijedni imam ili muftija ili reisu-l-ulema, ali odgovorno moram kazati da Islamska zajednica u BiH zastupa mišljenje da na obilježavanju ubijanja nevinih Jevreja, Srba, Roma, naprednih Bošnjaka i Hrvata i svih drugih čestitih, dobrih ljudi bilo koje nacije i bilo koje vjerske zajednice trebamo svi zajedno da obilježavamo tamo bez obzira ko kojem narodu i vjerskoj zajednici pripadao. Islamska zajednica u BiH to zastupa. Mi smo još početkom 2008. godine na moj prijedlog i insistiranje tadašnjeg reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Mustafe ef. Cerića zaključili da i mi trebamo biti iz Islamske zajednice u BiH pristutni na Donjoj Gradini – rekao je efendija Čamdžić, prenosi Faktor.

Ponosan na odbijanje penzije i ordena RS-a

Bivši banjalučki muftija Edhem efendija Čamdžić u razgovoru za Anadoliju kaže kako je ponosan što je odbio nacionalnu penziju RS-a, ali svojevremeno i orden koji u mu je namijenio predsjednik RS-a Milorad Dodik.

– Jesam, ponosan sam. Odbio sam nacionalnu penziju RS-a i to je objavio i “Preporod”. Dobio sam ponudu, trebale su dobiti sve muftije, vladike i biskupi na području RS-a nacionalne penzije. Nisam to želio. Odbio sam i rekao kada svi imami dobiju ovo ja sam spreman dobiti. Imami imaju jako niske osnovice uplate penzionog osiguranja, imami imaju male plate, to su sve povratnički džemati i da ne pomaže Rijaset Islamske zajednice u BiH i reisu-l-ulema i službe Rijaseta, a moram biti iskren mnogi naši bošnjački političari su dosta pomagali nas tamo, ne mene lično, nego preko muftije i muftijstva pomagali su narod. Da nema tih pomoći ne bi mogli ti imami ostati. Sada da ja dobijem nacionalnu penziju 2.000-3.000 KM, a da imam nema platu kako treba, da nema ni penzionu osnovicu, nema se novaca za to uplaćivati, ne želim. Ja se tim ponosim i vidim da je i kolega biskup banjalučki Franjo Komarica i on odbio nacionalnu penziju RS-a. A, što se tiče odlikovanja hvala gospodinu Miloradu Dodiku koji je u meni vidio čovjeka dijaloga, vjere, suživota, tolerancije, ali ja da dobijem odlikovanje, a moje džematlije istjerani sa posla, vratili se na svoja spaljena ognjišta, obnavljaju svoje kuće i niko se ne može vratiti na posao, a da ja sada primam nekakva odlikovanja to bi bilo nešto najsramnije. I hvala Bogu da nisam primio i ponosim se time – navodi efendija Čamdžić.

Efendija Čamdžić privodi kraju i knjigu pod naslovom “S Ferhadijom povratak, sigurnost i opstanak” koja će na ljeto izaći iz štampe.

– Pišem sve što se zbivalo i događalo čak i prije mene, od dolaska islama, a islam je na područje banjalučkog muftijstva došao i prije Osmanlija, to vrlo često pojedinci zanemaruju.

AA/Faktor

Popularno

To Top