Izdvojeno

FINANCIAL TIMES Arape na Balkanu zanima PROFIT, kapital ne poznaje religiju ni granice

Ugledni Financial Times je proučio ulaganja kompanija sa Bliskog istoka u projekte sa nekretninama na Balkanu, te otkrio razloge zašto je Balkan interesantno tržište za ulaganje, ali i koji su izazovi s kojima se kompanije ovdje susreću.

FT navodi kako neki misle da je interes ulagača iz Perzijskog zaljeva potaknut strateškim ili religijskim ciljevima, no potom citira Ivana Cakarevića iz kompanije Rooftop Capital, koji vjeruje da pravi razlog ulaganja znatno prizemniji.

“Radi se o pogodnoj lokaciji na stjecištu puteva, gdje je cijena rada konkurentna, a nakana pristupanja Evropskoj uniji čini cijelu regiju privlačnom za ulaganja”, kazao je on.

Investicijska kompanija Dubaija (ICD) je prošle godine kupila odmaralište Porto Montenegro za oko 200 miliona dolara. Egipatski poduzetnik Samih Sawiris uložio je 1,1 milion eura u elitno odmaralište Lustica Bay, a još dva arapska ulaganja: Plavi Horizonti i Montrose Montenegro su u pripremi.

Investicija u Beograd na vodi, projekat vrijedan 3 milijarde dolara, je najvidljivije zaljevsko ulaganje u regiju. Iza projekta stoji tvrtka Eagle Hills iz Abu Dhabija.

FT navodi i da je Bosna i Hercegovina omiljena meta investitora iz Perzijskog zaljeva, pogotovo u nekretnine za odmor, stanovanje i trgovinu, naglasivši ulaganja saudijskog Al Shiddi Trading u sarajevski City Centre, te ulagača iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Uprkos sredstvima koja pristižu u oslabljelu ekonomiju BiH, ove arapske investicije nisu naišle na univerzalnu dobrodošlicu.

Neki se građani žale na sukob kultura s posjetiocima, i “nalet” konzervativizma u sredinama gdje se započinju projekti. No, državna Agencija za unapređenje stranih investicija (FIPA) tvrdi kako su ti problemi prenapuhani, a zaljevske kompanije ne spadaju ni među najvećih 10 investitora u BiH.

“Neke zaljevske države su među najvećim investitorima u EU, i tamo su dobrodošle”, navodi FIPA u saopćenju.

“Kapital ne poznaje religiju ni granice, poznaje samo profit. Stoga ne biste trebali misliti da zaljevske države ovdje ulažu zbog muslimanskog naroda, ulažu zato jer mogu zaraditi u Bosni i Hercegovini”, prenosi Jutarnji.

Saudijska Arabija najveći arapski investitor u BiH

Podsjećamo, prema podacima kojima raspolaže Centralna banka BiH, od 2005. do 2015. godine, arapski investitori uložili su u Bosnu i Hercegovinu 501,6 miliona KM. Najveći investitor je Saudijska Arabija sa uloženih više od 200 miliona KM, a značajne investicije stigle su iz Bahreina, Kuvajta, Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), Libije, Sirije i Egipta.

Na osnovu preliminarnih podataka za prvih 9 mjeseci 2016. godine, registrovane su i dodatne investicije iz Kuvajta – 16 miliona KM, Saudijske Arabije – 19.4 miliona KM i Ujedinjenih Arapskih Emirata – 20.1 milion KM, a najviše se ulaže u nekretnine.

Neke od dosadašnjih najznačajnijih investicija su Bosna Bank International d.d. Sarajevo, shopping galerija BBI Centar, Sarajevo City Center i hotel Bristol, rezidencijalno naselje Poljine Hills, Zeraa Investment, zabavni park Sunnyland te poslovni centar UNITIC.

Nekoliko projekata je u fazi realizacije, a značajniji su stambeni kompleks na Ilidži „Sarajevo waves” te izgradnja stambeno-poslovnog objekta ”Sarajevo Tower” bh. kompanije ANS Drive i kuvajtske kompanije Smart Invest.

Vakat.ba

Popularno

To Top