Crna hronika

Tužna vijest: Na AHIRET preselio Vehid Gunić, čuvar sevdaha i duše Bosne

Vehid Gunić, novinar, pisac, publicista, urednik i voditelj, kojeg gledaoci najviše pamte po kultnoj emisiji “Meraklije”, preselio je na Ahiret u petak navečer, u 76. godini, nakon duge bolesti.

Ovu tužnu vijest na svom Facebook profilu podijelio je Abdulah Sidran, istaknuti bh. pisac filmskih scenarija i drama, pjesnik, novinar.

Čovjek kojeg gledatelji najviše pamte po kultnoj emisiji “Meraklije”, Vehid Gunić preminuo je sinoć u 76. godini, a tokom života dao je veliki doprinos očuvanju sevdalinke.

Većinu svojih emisija počinjao je sa rečenicama koje ukazuju na to da otkucavaju posljednji trenuci da se sačuva nešto od naše kolektivne darovitosti, a prije svega tu spada sevdalinka koja nikad nije bila ugroženija.

Knjigama i serijom emisija daje ogroman doprinos očuvanju te veličanstvene lirske stečevine.

– Kao muzička stečevina sevdalinka možda i neće opstati, ali kao lirska, poetska i literarna ostaje za sva vremena, jer u svjetskoj literaturi nema takve pjesme kao što su “Hasanaginica” ili “Omer i Merima”. Mogu biti i skroman i neskroman, ali znam da tri decenije dajem doprinos u očuvanju te stečevine koja se zove bosanska gradska lirska stečevina ili jednostavno sevdalinka – govorio je Gunić.

Napisao je oko 30 knjiga, putopisnih, dokumentarnih, intervjua, kao što su “Doktor Eso”,  “On, Najveći – Muhamed Ali”, “Moji savremenici”, “Sevdalinke o gradovime”, “Strah od pušenja” te “Najbolje sevdalinke”, koja predstavlja do sada najpotpuniji antlogijski izbor bosanskih lirskih gradskih pjesama.

Avaz

Popularno

To Top