Izdvojeno

BOŠNJACI politički aktivni na predstojećim izborima u Njemačkoj

14. maja ove godine u njemačkoj regiji NRW održavaju se lokalni izbori za predstavnike u zastupničkim domovima.

Među kandidatima ima i Bošnjaka. Jedan od njih je Nihad Bećirović iz Bilefelda.

Do sada smo imali prilike da čujemo kako naši Bošnjaci uspijevaju u raznim branšama biznisa, kako u Njemačkoj, tako i u ostalim državama Evrope. Sada i u Njemačkoj postaju politički aktivniji.

Za SANA on je izjavio: „Ovo je historijski čin u Njemačkoj. Ovo je prva politička organizacija koja je poslije Drugog svjetskog rata na državnom nivou priznata kao politička organizacija stranaca u Njemačkoj.

Zalaže za očuvanje ličnog, vjerskog i nacionalnog identiteta u Njemačkoj, ravnopravnost, prihvatanje drugog i drugačijeg, za priznanje i dobijajnje istog statusa Islamske zajednice i svih drugih religija, kao što ima Katolička crkva, za očuvanje i pravo da svako novorođenče ima pravo na oca i majku, za toleranciju, za više etike i odgovornosti u politici, medijima, ekonomiji i socijalnom životu.“

Sjedište partije je u Bon-u, osnovana je kao lokalna politička organizacija i od početka 2016. godine je počela da se širi i u drugim republikama, a i biva priznata na državnom nivou, tako da pored regije NRW gdje su Bošnjaci uzeli učešće i u osnivanju republičkog, ali i gradskih odbora, Bošnjaci će i u drugim regijama uzeti učešća, kao što su Bajern, Hesen, Baden Vitenberg i Nidersaksen.

Vakat/SANA

Popularno

To Top