Izdvojeno

Fetva-i emin Islamske zajednice: Boks je ZABRANJEN

Prije nekoliko dana je Britanac Anthony Joshua pobjedio Klitschka nokautom u spektakularnom meču koji je bio održan u Londonu.

Meč koji je održan na stadionu Wemblley pred oko 90.000 gledalaca je postao najvažnija vijest te večeri, ali i sutradan.

Posebna tema bio je i boravak novog šampiona u džamiji u Dubaiju, zbog čega se Joshua upoređivao sa legendarnim Alijem. Da li je Joshua novi Muhamed Ali?

Ali, kakav je stav Islama o boksu?

U tekstu Senada Agića “Islam i sport”, objavljenom na zvaničnom portalu Islamske zajednice u BiH, izričito se kaže da boks nije dozvoljen.

“Boks je jedna od sportskih disciplina koja nije dozvoljena, jer Islam zabranjuje da se ljudsko stvorenje udara po licu. Allah je svakog čovjeka stvorio i ne priliči da ga se ponižava udaranjem po licu. Osim toga, ovaj sport je opasan po zdravlje pa i po sam život. I svi drugi sportovi, koji protivniku zadaju bolne udarce ili borioca stavljaju u položaj u kojem može da zadobije ozbiljne povrede, automatski su zabranjeni.”

Na drugom mjestu, na pitanje o stavu Islama prema sportovima koji sa sobom nose dozu rizika, pa čak i po život, odgovor je sljedeći:

“Bavljenje sportom općenito, pa i alpinzmom, spada u korisna i preporučena djela. Ono ne smije biti na uštrb pravovremenog obavljanja vjerskih i građanskih obaveza. Ukoliko neka vrsta sporta podrazumijeva nanošenje povreda i udaraca protivniku, poput boksa, ili izlaganje po život opasnom riziku, ona je zabranjena. Alpinizam, kao i svaki drugi sport, ima svoja pravila i sigurnosne mjere čija dosljedna primjena rezultira visokim nivoom sigurnosti učesnika. Primjena ovih pravila i mjera je obavezna, a nesreće i nezgode su moguće u svakom sportu. U svakom slučaju, treba izbjegavati nepotrebne rizične situacije i avanture koje često vode udesu. Svaka konkretna situacija ima svoj poseban propis koji zavisi od spleta okolnosti i teško je dati generalan sud o jednoj sportskoj grani i aktivnosti u cjelini.”

Na pitanje je odgovorio muftija prof. dr. Enes Ljevaković, Fetva-i emin Vijeća muftija Islamske zajednice.

Vakat.ba

Popularno

To Top