Izdvojeno

Portparol Islamske zajednice u BiH: “Prijetnje tzv. Islamske države nisu stigle na našu adresu..”

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) zaprimila je informacije o novim prijetnjama takozvane Islamske države osmerici balkanskih imama i vjerskih službenika, prenijeli su danas bh. mediji.

– SIPA postupa u skladu sa zakonskim nadležnostima, a informacije su proslijeđene Tužilaštvu Bosne i Hercegovine – naveli su iz SIPA-e.

Portparol Islamske zajednice u BiH Muhamed Jusić u izjavi za “Avaz” kazao je da Islamska zajednica nije dobila nikakve prijetnje na svoju adresu te da takve informacije samo kruže na društvenim mrežama.

Ipak, direktor Uprave za vjerske poslove Nusret ef. Abdibegović je rekao da je pročitao o novim prijetnjama tzv. Islamske države bh. imamima.

On je dodao da se imami intenzivno pripremaju za mjesec Ramazan i s vjernicima ulaze u mjesec ibadeta i pokornosti.

– I naši prethodni imami su imali različita iskušenja i ateizma i fašizma, a sad i onih koji se pozivaju na islam. Na takav način ne mogu polučiti nikakav uspjeh, nego mogu samo pokazati da ne govore u ime islama, da im nije cilj islam, da oni samo nered čine po svijetu – istakao je ef. Abdibegović.

Oni koji upućuju takve prijetnje su instrumetarij određenih svjetskih poluga ili sila koji preko njih unose nered u zemlju, izjavio je on, a Kur'an kaže da je nered teži i veći od ubistava.

On je dodao da je Ulema uvijek bila pod prijetnjom, ali da je nosila svjetlo nade i slobode i to neće spriječiti navodne prijetnje i zastrašivanja nijednog imama.

Također, u odgovoru za N1, iz Islamske zajednice su kazali:

“Oni nas, niti naše imame, ne mogu zastrašiti niti nas prisiliti da prihvatimo njihovo neislamsko ponašanje kao islamsko. Oni računaju na to da će takvim porukama zastrašiti našu javnost i mi im u tome nećemo pomagati. Nismo imali pozive od državnih sigurnosnih službi i naši imami nemaju bilo kavu posebnu zaštitu. To bi s obzirom na njihov broj i raspoređenost u svakom gradu, selu i zaseoku bilo skoro neizvodljivo. Takve prijetnje nama još jednom kazuju da su ti ljudi i njihova ideologija najveća prijetnja upravo muslimanima iako se krivnja za njihova nedjela nameće svim muslimanima”.

Popularno

To Top