Izdvojeno

“Mi ćemo im pružati dokaze Naše u prostranstvima..”: Prvi dokazi o postojanju paralelnog svemira?

Foto Pixabay

Godinama naučnici istražuju područje ‘Hladne tačke’, koje je od nas udaljeno oko 1,8 milijardi svjetlosnih godina, piše metro.co.uk.

Mjerenja svemirskog pozadinskog zračenja pokazala su da je to područje hladnije od okoline za 0,00015 stepeni Celzijusa.

Istraživači smatraju da je hladnije zato što sadržava čak 10 hiljada galaksija manje od svog okruženja. No, nova studija tvrdi da je ‘Hladna tačka’ dokaz postojanja paralelnog svemira.

– Ne može se u potpunosti isključiti da je ‘Hladna tačka’ uzrokovana neobičnom fluktuacijom, odnosno kolebanjem određene pojave oko njene osnovne tendencije u kretanju – rekao je Tom Shanks, astronom na engleskom univerzitetu Durham.

– Najuzbudljivije je što je ta tačka nastala nakon sudara između našeg i drugog svemira, koji još istražujemo. Ako detaljnija analiza to potvrdi, onda bi ‘Hladna tačka’ mogla biti shvaćena kao prvi dokaz za paralelni svemir – tvrdi Shanks.

Konkretnije, ‘Hladna tačka’ mogla bi otkriti da naš svemir sadrži beskonačan broj paralelnih svemira koji sadrže beskonačan broj stvarnosti.

Astronom Stuart Clarke tvrdi da ove domene dolaze jedna pokraj druge u višim dimenzijama koje naša osjetila nisu u stanju izravno percipirati i da svaki alternativni svemir nosi vlastitu verziju stvarnosti. Inače, sa sigurnošću se zna da je ‘Hladna tačka’ nastala prije više od 13 milijardi godina…

Vakat/Vecernji

Popularno

To Top