Izdvojeno

Pokušaj odvajanja RS od BiH doveo bi do sukoba, to je CRVENA CRTA

Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH, upozorio je u srijedu kako bi svaki pokušaj odvajanja RS od BiH neminovno vodio do sukoba koji bi imali nesagledive posljedice po cijelu regiju istaknuvši kako je to “crvena crta” koju Milorad Dodik nikako ne bi trebao pokušati prijeći.

U intervjuu za N1 Izetbegović je rekao kako ne može zamisliti situaciju u kojoj bi se neko odvažio pokušati izdvojiti iz države mjesta poput Tomašice ili Srebrenice gdje su počinjeni masovni ratni zločini jer su ona “čavao kojim je ta teritorija zakucan za BiH”.

Pokuša li to neko, sukobi su neizbježni, kazao je Izetbegović komentarišući prošlosedmičnu najavu predsjednika RS Milorada Dodika da će se RS odcijepiti, svejedno bilo to 2018. ili 2028.

“Polako će krenuti incidenti i to je neupitno, a nakon toga i teški sukobi koji će uvući Balkan u krvavo kolo”, opisao je Izetbegović potencijalni razvoj događaja u takvim okolnostima.

“To je suluda politika i niko je ne bi pratio. Prejaki su međunarodni ugovori”, rekao je Izetbegović pojašnjavajući kako je stoga preko zajedničkih prijatelja poput turskog predsjednika Erdogana od ruskog predsjednika Putina tražio da Dodiku prenese poruku da se ne upušta u avanturu kojom bi prešao tu “crvenu crtu”.

Popularno

To Top