Izdvojeno

Splitski vrtići nakon epidemije: Primamo samo vakcinisanu djecu

Foto Pixabay

U nekim splitskim vrtićima počeli su odbijati upisivanje djece koja nisu vakcinisana.

– Grad Split je donio odluku koja je u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, a koja daje naglasak na to da roditelji ne mogu biti pametniji od stručnih odluka i da se zakon treba poštovati – kazala je Jasna Karačić, predsjednica Udruženja za promicanje prava pacijenata, dodajući kako je udruženje kojem je na čelu dobilo više pritužbi roditelja na odluku da u vrtić mogu samo vakcinisana djeca.

Karačić ističe kako ti roditelji smatraju da su im djeca diskriminirana.

Problem nastaje, objašnjava, zato što se takve odluke donose pojedinačno po gradovima. Negdje se odluka poštuje, a negdje se ne poštuje uopće ili nije ni donesena, pa se postavlja pitanje autoriteta.

Iako je u Splitu nedavno izbila i epidemija ospica, zarazne bolesti protiv koje je vakcinisanje obavezno i koje nije generacijama bilo, jedan dio roditelja, ali i stručnjaka insistira na tome da se u Hrvatskoj vakcinisanje primjenjuje fakultativno.

Početkom aprila Hrvatska ljekarska komora (HLK) i Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) donijeli su Deklaraciju o važnosti vakcinisanja u kojoj su istaknuli da je vakcinisanje jedno od najvećih medicinskih dostignuća modernog doba koje je spasilo više života od bilo koje druge medicinske intervencije u povijesti medicine, prenosi 24sata.hr.

Vakat.ba

Popularno

To Top