Izdvojeno

Izraelci zabrinuti zbog američke prodaje oružja: “Niko ne zna šta nosi budućnost”

Izrael je u nedjelju potiho reagirao na američku prodaju oružja Saudijskoj Arabiji dogovorenu dan ranije, tokom posjete američkog predsjednika Donalda Trumpa Rijadu.

“Ovo je pitanje koje nas stvarno treba zabrinuti”, rekao je izraelski ministar energetike Yuval Steinitz uoči sedmičnog susreta kabineta.

Premijer Benjamin Netanyahu nije spomenuo američko-saudijski sporazum u svojim tradicionalnim obraćanjima javnosti.

Netanyahu je ranije izrazio želju poboljšati odnose s Saudijskom Arabijom i drugim zaljevskim državama kako bi pripremio put za mirovni sporazum s Palestincima, te stvorio front protiv iranskih nuklearnih ambicija.

Izrael je na oprezu zbog održavanja svoje vojne prednosti na bliskoistočnom području, a Steinitz je istakao kako želi čuti detalje dogovora između Rijada i Washingtona. Trump i njegovo izaslanstvo stići će u ponedjeljak u Izrael.

“Moramo osigurati i da stotine milijarda dolara vrijedno oružje koje ide Saudijskoj Arabiji ne ugrozi izraelsku kvalitativnu prednost jer je ta država i dalje neprijateljski nastrojena prema nama i s njom nemamo nikakve diplomatske odnose, a niko ne zna šta nosi budućnost”, naglasio je izraelski ministar.

Izrael je 1980-ih izražavao zabrinutost oko američke prodaje tada naprednih F-15 borbenih aviona Saudijcima, no ta kraljevina nije nikad zaprijetila da će ih koristiti protiv njih.

24sata/Hina

Popularno

To Top