Izdvojeno

TEHNO POLICIJA: Ulice Dubaija od sada čuva pravi ROBOCOP!

Osim što imaju flotu najbržih policijskih automobila, Dubai od večeras na svojim ulicama ima i prvog robotskog policajca.

Uniformirani robot visok je 170 centimetara i težak 100 kilograma. Umjesto nogu ima kotače, a može salutirati i nakloniti se te pričati na nekoliko jezika.

Može i prepoznati emocije i geste s metar i po udaljenosti. U njegovim prsima nalazi se tablet koji civili mogu koristiti kako bi prijavili zločin.

Za policiju ga je dizajnirala španska firma PAL Robotics te su ga predstavili na sajmu koji će završiti u utorak. U razvoju robota koristili su i IBM-ovu Watson umjetnu inteligenciju te Googleove tehnologije.

Borbu protiv težih zločina još će ostaviti ljudskim policajcima, a on će služiti kao asistent i pomoćnik na ulicama ili u trgovačkim centrima.

Ovo je tek početak velikog tehnološkog iskoraka policije u Dubaiju koja želi da im 2030. godine četvrtina snaga budu robotski policajci, a planiraju imati i prvu pametnu policijsku stanicu koja neće imati ljude, prenosi Khaleej Times.

24sata.hr

Popularno

To Top