Izdvojeno

VIDEO: Nose hidžab i sviraju metal.. “Ne postoji zakon koji nam brani hardcore..”

S glavama pokrivenim hidžabom, troje članova indonežanskog benda VoB (Voice of Baceprot) ne izgledaju kao prosječna metal grupa. Formirani 2014. godine, ova grupa tinejdžera kaže da se bore protiv stereotipa da žene u islamu moraju da šute.

Frontmen ovog benda Firda Kunis, koja ima 16 godina, smatra da hidžab neće biti barijera da postanu muzičke zvijezde, pišu Vijesti.

-Mislim da treba podržati jednakost spolova, jer ja istražujem svoju kreativnost, a u isto vrijeme ne zanemarujem svoje obaveze kao muslimanka – kaže Firda koja svira gitaru i pjeva.

Ovaj bend nedavno je svirao na maturskoj večeri svoje škole, a ostali učenici su plesali i uživali u njihovoj muzici.

-Ne vidim u čemu je problem. Ne postoji zakon koji brani ženama s hidžabom da sviraju hardcore muziku. Ako je djevojka talentirana za muziku, a muslimanka je, zašto bi joj iko branio da svira? – pita Teti Pitrivulandari Sari, jedan od njihovih fanova.

VoB svira obrade kultnih bendova kao što su Metallica i Slipknot, ali i komponiraju svoje pjesme koje se bave raznim temama, između ostalog i obrazovnim sistemom u Indoneziji.

Muslimani čine skoro 90 posto stanovništva u Indoneziji koja broji 250 miliona ljudi. Ima konzervativnih grupa, ali većina praktikuje umjerenu formu islama.

Jedan od nastavnika kaže da je veoma neobično vidjeti grupu devojaka sa hidžabom koje sviraju metal i viču.

– Pop muzika je popularna kod mladih, ali mi pričamo o metalu koji je jako glasan – objašnjava Muhamed Sholeh, koji predaju u Cipari islamskoj školi.

Maudja Mulijavat, njihova školska drugarica, također ne odobrava njihov izbor i savjetuje da bi trebalo da se bave pjevanjem pobožnih pjesama.

Debatu o dozvoljenosti je na kraju zaključilo vrhovno religijsko tijelo Indonezije koje je utvrdilo da metal nije u suprotnosti s islamskim vrijednostima, iako bi mogao da izazove kulturne sukobe u konzervativnim oblastima.

Avaz

Popularno

To Top