Izdvojeno

ISTRAŽIVANJE KOJE JE ŠOKIRALO AMERIKU Duplo više napada od radikalnih muslimana izveli su radikalni desničari!

Zajednički projekat Investicionog fonda Nacionalnog instituta, neprofitnog medijskog centra i Centra za istraživačko novinarstvo utvrdio je da su u proteklih devet godina desničarski ekstremisti planirali ili izvršili gotovo dvostruko više terorističkih napada nego tzv. islamistički ekstremisti.

Od 115 desničarskih incidenata, policija je spriječila samo 35 posto, dok je od 63 slučajeva tzv. islamističkog terorizma policija spriječila čak 76 posto planiranih napada.

Desničarski ekstremisti nisu bili samo uspješniji, već su bili često i smrtonosniji. Od 2008. do 2016. godine, trećina desničarskih napada završila je smrtno, u poređenju sa 13 procenata napada koje su izveli islamisti.

Međutim, treba napomenuti da su islamski ekstremisti ukupno ubili više ljudi, ali razlika nije velika. Broj žrtava islamista iznosio je 90 ljudi u poređenju sa 79 koliko su ubili desničari.

– Ovaj projekat pokazuje koliko je iracionalna umišljenost Trumpa i republikanske stranke o radikalnom islamskom terorizmu “kao najvećoj prijetnji po sigurnost” – naveo je u saopštenju Istražni fond, ističući višu stopu uspješnih, desničarskih terorističkih napada, prenosi “Newsweek”.

Donald Trump tek treba da prizna problem desničarskog nasilja, što je pitanje da li će uraditi.
Nakon islamofobičnog napada na džamiju u Londonu, gdje je jedno osoba poginula, i dalje se ne oglašava, što je gotovo nevjerovatno za njega.

SB

Popularno

To Top