Izdvojeno

MUFTIJA OBJASNIO: Ajvatovica nije svetište, trebamo se obraćati samo Gospodaru (VIDEO)

Centralna svečanost kulturno-vjerske manifestacije 507. dani Ajvatovice završena je u nedjelju. U proteklih gotovo dva mjeseca programski sadržaji Ajvatovice su izvođeni na teritoriji devet općina, sa učesnicima iz cijele Bosne i Hercegovine i inostranstva.

Zanimljiv govor na Ajvatovici održao je muftija Ahmed Adilović, koji je objasnio muslimanima da Ajvatovica nije nikakvo svetište te da se ne može porediti sa petom islamskom dužnošću.

On je kazao da oni koji dolaze na plato Ajvatovice nisu hodočasnici, kao što to neki pogrešno shvataju, a neki prikazuju.

“Ovo mjesto nije sveto, nego je dar od Boga, kao što su Njegov dar i ostale prirodne ljepote koje nam daruje. Kamen u ajvatovičkoj stijeni nije svet i ne treba ga nositi kao relikviju i nadati se da će nam on pomoći. Također, ne smijemo vjerovati da ovo mjesto ili ova stijena pomažu, nego se na svakom mjestu – pa i na ovom – trebamo obraćati samo našem Gospodaru, koji sve zna i sve može. Hodočasnici su oni koji obavljaju petu islamsku dužnost, tj. hadž, kojeg nikakvo okupljanje, pa ni Ajvatovica, ne mogu zamijeniti. Ajvatovica je naše dovište, ona je mjesto na kojem njegujemo našu tradiciju i na kojem zajednički, u velikom broju, upućujemo iskrene dove Svemogućem Stvoritelju, Allahu, dž.š” – rekao je muftija Adilović.

Kazao je da je “ajvatovička staza naša višestoljetna tradicija, to je staza odanosti našoj vjeri i tradiciji, te našem narodu i domovini.”

“To je staza nesebičnosti i davanja te pomoći svima koji ovaj prostor dijele sa nama. Naša lijepa vjera i pozitivna tradicija su ključ za opstojnost i prosperitet našeg naroda i domovine, zajedno sa drugim narodima na ovim prostorima. Bošnjački narod je stoljećima bio odan svojoj vjeri, oplemenjujući svoj život njenim mudrim načelima, a pozitivnu tradiciju je njegovao i iz nje crpio snagu za bolju i ljepšu budućnost. Naš narod je uvijek poštovao drugo i drugačije, što je jedino ispravno, i zbog čega je ova sredina uvijek bila otvorena i multikulturalna. Da nije tako bilo, na ovim prostorima ne bi bilo drugih naroda. Shodno svojoj tradiciji, naš narod će i dalje poštovati druge, ali i tražiti poštivanje svojih prava”, rekao je muftija Adilović.

Pogledajte obraćanje muftije Adilovića:

Popularno

To Top