Izdvojeno

Poslodavci uskoro neće smjeti pregledavati Facebook radnika?

Poslodavci koji koriste Facebook, Twitter i druge društvene mreže da bi provjerili potencijalne kandidate za posao uskoro bi mogli kršiti evropski zakon.Evropske vlasti objavile su preporuke u kojima stoji da bi poslodavci trebali tražiti ”legalne alate” prije njuškanja po tuđem Facebooku.

Ove preporuke nisu obavezujuće, ali će utjecati na buduće promjene u zakonima za zaštitu podataka.

Kompanija za ljudske resurse CareerBuilders došla je do podataka da čak 70 posto poslodavaca koristi društvene mreže kako bi istražili potencijalnog kandidata za posao.

No, nove evropske smjernice će uvesti radiklane promjene u zakone o zaštiti podataka poznate kako Opća regulativa za zaštitu podataka.

Ove smjernice sugeriraju da svi podaci o potencijalnom budućem zaposleniku, skupljeni s interneta, moraju biti relevantni za posao koji se nudi.

”Neprihvatljivo je da vaš poslodavac traži da mu date šifre ili da vam kaže kako ga morate prihvatiti za prijatelja na Facebooku”, kaže Peter Church, IT stručnjak.

”Ukoliko poslodavac želi pretražiti vaše društvene mreže o tome vas mora obavijestiti i dati vam priliku da svaku objavu komentarišete. Osim toga pretraživanje bi trebalo biti relevantno za posao kojim se bavite”, kaže Church za BBC.

N1

Popularno

To Top