Izdvojeno

Muškarcima mlađim od 50 godina zabranjena džuma u Al-Aqsi

Mladi Palestinac podlegao je ozljedama, koje je zadobio u ranjavanju tokom sukoba s izraelskim snagama sigurnosti ispred kompleksa Al-Aqsa, čime je postao peta palestinska žrtva nasilja koje traje već dva tjedna.

Muhammad Kanan (25), koji je ranjen u glavu prije tri dana, umro je kasno noćas u bolnici u okupiranom Ramallahu na Zapadnoj obali, priopćilo je palestinsko Ministarstvo zdravstva.

On je sudjelovao u prosvjedima Palestinaca u gradu Hizma, nedaleko Jeruzalema, gdje su nezadovoljni građani izašli na ulice u znak prosvjeda protiv postavljanja dodatnih mjera zaštite na ulazima u kompleks Al-Aqsa.

U međuvremenu je izraelska policija priopćila da muškarcima mlađim od 50 godina zabranjuje pristup džamiji Al-Aqsa na džumu (molitvu petkom), nakon prosvjeda u četvrtak na kojim je ozlijeđeno više od 113 ljudi.

Šok-bombe i suzavac

Izraelske snage sigurnosti pratile su Palestince koji su u četvrtak poslije podne ušli u kompleks džamije Al-Aqsa kroz vrata Bab Hutta i koristili šok-bombe, topovske udare i suzavac.

“Načinili smo sigurnosnu procjenu iz koje je vidljivo da će se dogoditi neredi i prosvjedi. Zabrana se ne odnosi na muškarce starije od 50 godina, a nekim ulicama oko Staroga grada bit će ograničen pristup”, ističe policija u priopćenju objavljenom u petak ujutro.

“Poduzete su sve sigurnosne mjere kako bi se spriječilo i odgovorilo na svako izbijanje nasilja”, ističe policija.

Muslimanski vjernici su se u petak trebali vratiti na džumu u kompleksu Al-Aqsa, nakon dvotjednog bojkota i u ozračju stalne napetosti, unatoč tome što je Izrael povukao sporne sigurnosne mjere.

Palestinci su prestali dolaziti u kompleks Al-Aqsa u znak prosvjeda protiv uvođenja spornih sigurnosnih mjera na tom svetom mjestu za muslimane, koji se nalazi u Istočnom Jeruzalemu – palestinskom dijelu grada koji je Izrael okupirao i anketirao.

Izrael je u četvrtak ujutro povukao posljednje sigurnosne mjere i uklonio sve barijere te detektore metala.

No potom su, nakon ulaska tisuća muslimanskih vjernika u kompleks na poslijepodnevnu molitvu, izbili sukobi.

Dogodilo se to kad je došla izraelska policija.

U sukobima je ozlijeđene najmanje 113 ljudi, izvijestio je palestinski Crveni polumjesec.

Jazeera

Popularno

To Top