Izdvojeno

14.995 nuklearki na svijetu: Evo koliko ko ima

Sjeverna Koreja bi mogla imati čak tri puta više nuklearnog oružja nego što su stručnjaci ranije procijenili, piše Washington Post.

Nove brojke dolaze u sklopu izvještaja američke Odbrambene obavještajne agencije (DIA) govore o čak 60 komada nuklearnog oružja koje kontrolira Sjeverna Koreja, odnosno Kim Jong Un. To je svakako velika razlika naspram ranije procijenjenih 10 do 20 komada od strane Internacionalnog instituta za mir u Stockholmu.

U odvojenom povjerljivom izvještaju koje je pribavio The Post stoji da je izolirana nacija koja se trenutno suočava sa sankcijama vrijednim 1 milijardu dolara od strane UN-a, stoji da Sjeverna Koreja smanjila svoje nuklearne bojne glave kako bi one stale na vrh interkontinentalnih balističkih raketa za koje se smatra da mogu doseći čak i New York ili Washington.

Te vijesti dolaze u jeku sukoba SAD-a i Sjeverne Koreje, kao i nategnutih odnosa Amerike i Rusije zbog navodne umiješanosti Rusa u američke izbore i korištenje hemijskog oružja u Siriji.

Predsjednik Donald Trump nasljednik je programa vrijedan 1 milijardu dolara za modernizaciju nuklearnog arsenala, a Rusija sada rasteže svoj budžet za sličan takav program.

Karta pokazuje najbolje procjene koje zemlje imaju nuklearno oružje i njegov broj:

U Blitenu atomskih naučnika takva se nuklearna retorika i proliferacija smatra “ubrzavanjem sudnjeg dana za 30 sekundi”, a u simboličnoj izjavi smatra se da je čovječanstvo od njega daleko samo dvije minute i 30 sekundi.

Express.hr

Popularno

To Top