Izdvojeno

Mladen Marić: Uskoro Rohinja neće više biti, za Rohinjama niko ne plače

Ima jedna država koja se, ne znam ni ja kako zove. Neki je zovu Mjanmar, neki Mijanmar, neki Mjanma, neki Mianma, službeno se zove Republika Unija Mjanmar ili Republika Unija Mijanmar ili Unija Burma. Svi je znamo pod imenom Burma.

 

Upravo je ime Burma političko pitanje. Današnje ime proglasila je vojna hunta, no promjenu nisu priznale opozicione snage, na čelu s „heroinom“ Aung San Su Ći.

Ni vlade SAD, Ujedinjenog Kraljevstva i Kanade nisu priznale današnje ime, ali su ga priznali Ujedinjeni narodi.

Možda nije ni bitno ime ove države koja se nalazi u jugoistočnoj Aziji na obalama Bengalskog zaljeva i Andamanskog mora. Takođe je nebitno što ova država graniči s Bangladešom, Indijom, Kinom, Laosom i Tajlandom.

Važnije od imena jeste da se u ovoj zemlji odvija genocid nad Rohinjama, nesretnim i zaboravljenim narodom o čemu se u medijima tek tu i tamo objavi poneki tekst ili prilog na televiziji. Sramotno.

A još je sramotnije što tamošnju situaciju mnogi mediji predstavljaju kao sukob pobunjenih Rohinja i vladinih snaga. Zapravo se radi o klasičnom etničkom čišćenju i progonu jednog naroda.

Rohinje su najprogonjeniji narod svijeta. Nobelovka, „heroina“ Aung San Su Ći, nježna i krhka žena sa cvijećem u kosi, a cvijeće je simbol ljubavi, šuti kao zalivena i ne čini ništa kako bi olakšala patnje Rohinja.

A cijeli svijet je ustao kada je ona trunula u zatvorima vojne hunte, od nje se napravio mit i neka vrsta Nelsona Mandele. Nobelov komitet trebao bi po hitnom postupku oduzeti nagradu ovoj nehumanoj ženi, usput rečeno, nagradu treba oduzeti i Obami, ali to je drugo pitanje.

Nobelovko, stidi se, ovo se dešava pred tvojim očima. I pred očima cijelog „civilizovanog“ svijeta. Uskoro Rohinje više neće biti najprogonjeniji narod svijeta. Uskoro Rohinja neće više biti. A to će se desiti 72 godine nakon što je svijet, nakon Holokausta, rekao: nikada se više ne ponovilo.

Ponovilo se i ponavlja se. I ponoviće se. Za Rohinjama niko ne plače.

Rohinje su krive što su žive i što se usude postojati u zemlji koja je, valjda, obećana budistima.

Mladen Marić

(Tekst preuzet sa Facebook profila autora)

Popularno

To Top