Izdvojeno

NEĆEMO ŠUTJETI U Sarajevu i Zenici okupljamo se za muslimane u Mijanmaru: Zaustavite genocid nad Rohinjama!

Svijet u posljednjih nekoliko sedmica potresaju strašne slike svirepih ubistava koje dolaze iz Mijanmara. Facebook grupa “Borba protiv nacionalizma,nepismenosti i medija u službi političkih elita” pozvala je građane BiH da se u nedjelju u Sarajevu i Zenici odazovu na protestni skup “Zaustavite genocid nad Rohinjama”.

Blizu 1,1 milion pripadnika Rohinja muslimana koji žive u Mijanmaru svakodnevno proživljava mučenje, svirepa ubistva, silovanja. Hamid Albar, bivši specijalni izaslanik Organizacije islamske kooperacije (OIC) u Mijanmaru, optužio je međunarodnu zajednicu da živi ”medeni mjesec” sa Mijanmarom koji više ne mari za bilo kakve kritike vezano za višegodišnje ubijanje muslimana koje prolazi bez kazne.

Prof. dr. John L. Esposito, profesor Univerziteta Georgetown u SAD-u i svjetski poznati stručnjak za međunarodnu politiku, uputio je danas putem društvenih mreža poziv da se 16. septembra diljem svijeta održe protesti u znak podrške Rohinja muslimanima nad kojima se već godinama, a posljednjih sedmica veoma intenzivno, provodi kampanja nasilja i genocida, prenosi INS.

Zbog posljednjeg vala nasilja nad pripadnicima naroda Rohinja skoro 146.000 njih je pobjeglo preko granice u Bangladeš za nešto više od deset dana.

Prema navodima AFP-a kampovi za izbjeglice u Bangladešu su puni, a neki mediji navode i da se izbjeglice vraćaju u Mjanmar. Još je oko 400. 000 Rohinja muslimana zarobljeno po šumama dok burmanska vojska nastavlja napade sa zemlje i iz zraka. Dok narod bježi od terora, izraelske vlasti ne obustavljaju isporuku oružja Burmi.

“Nije iznenađujuće da trenutna eskalacija u genocidu Mijanmara nad Rohinjama nije potakla izraelsku državu da obustavi dostavu oružja Mijanmaru”, kazala je Penny Green, direktor Međunarodne inicijative za državni kriminal na Univerzitetu Queen Mary.

Navela je da je prošle godine britanska vlada potrošila preko 300 hiljada funti koje je dobila od poreznih obveznika kako bi ga uložila u trening mijanmarske vojske.

Također, UN agencije za pomoć tvrde da Burma nastavlja da blokira isporuku hrane, vode i lijekova Rohinji. Koordinator ureda UN-a u Mijanmaru je rekao  da su zaustavljene isporuke hrane i lijekova za stotine hiljada ljudi zbog “loše sigurnosne situacije i restrikcija Vlade”, prenosi agencija Fena.

“Nismo u mogućnosti podijeliti pomoć. U kontaktu smo s vlastima Burme kako bismo osigurali nastavak djelovanja”, rekao je.

Oslobođenje

Popularno

To Top