Izdvojeno

Dok nas iz Hrvatske optužuju, u Kiseljaku zaista ljude ekstremisti TERORIŠU! Konaković o stanju Bošnjaka u Kiseljaku

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković boravio je u Kiseljaku, gdje je prisustvovao sastanku organiziranom povodom konstantne diskriminacije Bošnjaka u tom gradu.

 

Premijer Konaković je izuzetno aktivan na društvenim mrežama, a na Facebooku je objavio post kojeg prenosimo u cijelosti:

“Juce smo dzuma namaz klanjali u dzamiji u Kiseljaku. Dok nam iz susjedne Hrvatske stizu informacije o rastucem broju islamskih terorista u BiH, u Kiseljaku zaista ljude ekstremisti terorisu!
Nakon nekoliko pojedinacnih slucajeva koji su uzburkali javnost, uvjerio sam se da to nije slucajnost. Organizovano se vrse napadi na Bosnjake u Kiseljaku i organizovano se njihova prava zabranjuju ili umanjuju.
Na samo pola sata voznje od glavnog grada, fiskulturnu salu u osnovnoj skoli bosnjacka djeca u toku devetogodisnjeg skolovanja vide dva ili tri puta, nije im dozvoljeno koristenje sale. U opstinskim strukturama do danas Bosnjaci nisu dobili mjesta koja im pripadaju. Vozac autobusa bosnjacku djecu istjera iz autobusa da se ne mijesaju sa drugom djecom. U takvom okruzenju naravno da lokalni kabadahija udari pokrivenu zenu. Skola u koju idu bosnjacka djeca je potpuno neuslovna ali nacelnik ni ne pomislja da gradi vecu i bolju. Ne dozvoljava cak ni da sami grade ljudi cija djeca idu u ovu skolu, nijednu dozvolu nece izdati. Ne primjenjuje nacelnik ni odluke Visokog predstavnika ni Skupstine SBK da administrativno spoji skole.
Da li ovo mozda zanima Covica, Kolindu, Cavaru? Kakav stav imaju po ovom pitanju?
Pijani policajac vec nekoliko dana poziva svaki dan majku sa malim djetetom na davanje izjave u policijsku stanicu radi remecenja javnog reda i mira.
Sta je najcudnije od svega. Nema zajednickog djelovanja politickih subjekata koji bi trebali snazno da se usprotive ovim pojavama. Probosanskih snaga koji glasno zagovaraju jednakost i ravnopravnost. Dok ovaj konstantan i rastuci nacionalizam raste, uglavnom se utrkuju za pozicije, fotelje i beneficije. Bosnjacki predstavnici u policiji naprasno idu na godisnji odmor, koalicije sa HDZ-om cvjetaju u okolnim gradovima u kojim je HDZ dobio svoje pozicije.
Ne talasaj Bosnjo i Bosanac, izgubices pozicije…
I jos smo ekstremisti i teroristi.
To smi mi.
Meni je blizu, ja iduce sedmice poslije radnog vremena opet idem u Kiseljak.
Lijepi bosanski gradic.”

 

Popularno

To Top