Izdvojeno

VIDEO: Pogledajte prvu epizodu serijala “Svi zločini Fikreta Abdića”

Buru u BH. javnosti izazvala je vijest o mogućoj smjeni direktora RTV USK Izeta Mustafića, zbog emitovanja serijala “Svi zločini Fikreta Abdića”. Da se obustavi prikazivanje serijala i da se direktor smijeni, tražili su navodno iz Abdićeve Laburističke stranke, a uz pomoć Kluba Demokratske fronte (DF).  

Faktoru je iz više izvora potvrđeno da su zagovornici smjene direktora Mustafića na njega vršili pritisak i neposredno prije glasanja o Izvještaju RTV USK. Tražili su da se obustavi emitovanje serijala “Svi zločini Fikreta Abdića”, a nakon što je odlučno rekao “ne”, Izvještaj je “pao”. Izvještaj je prethodno jednoglasno usvojen na Vladi USK, prošao skupštinske komisije, a na samoj sjednici Skupštine niko nije iznio bilo kakvu zamjerku.

Predsjedavajući Skupštine je Faktoru kazao kako cijela stvar nema veze sa serijalom jer je on “prikazivan i prije nekoliko godina na istoj televiziji”. Ovo je daleko od istine. Serijal je snimljen u protekloj godini, a prva epizoda je emitirana 11. septembra 2017. godine. U serijalu su o zločinima Fikreta Abdića govorili mnogi istaknuti političari, javne ličnosti, borci Petog korpusa, logoraši… Bez obzira na to što je Fikret Abdić osuđen za ratne zločine i odležao kaznu, prema svemu sudeći pokušava se opstruirati prikazivanje dokumentarca koji bi i onima manje upućenima u dešavanja u vezi s takozvanom Autonomnom pokrajinom Zapadna Bosna, približio istinu o zločinima.

Popularno

To Top