Crna hronika

Svećenik iz Slavonije silovao dječaka, ali ne mora u zatvor

KATOLIČKI svećenik s područja Slavonije i Baranje osuđen je na godinu dana zatvora, ali mu je kazna zamijenjena radom za opće dobro, unatoč činjenici da je silovao 15-godišnjeg dječaka koristeći njegovu emocionalnu nerazvijenost. Tako će svećenik odraditi 730 sati društveno korisnog rada, stoji u nepravomoćnoj presudi Općinskog suda u Osijeku, javlja Glas Slavonije.

U presudi se navodi kako rok u kojemu će svećenik izvršiti kaznu nikako ne može biti kraći od jednog mjeseca, ali ni duži od dvije godine.

“Svećenika se optužnicom teretilo da je u noći između 5. i 6. siječnja 2002. godine u crkvenim prostorijama u jednom mjestu u Slavoniji i Baranji silovao dječaka koristeći njegovu nedovoljnu emocionalnu razvijenost i prethodno stvorenu duhovnu i psihičku ovisnost o sebi kroz duhovno savjetovanje.

Nakon što je dječaku ponudio pivo, za vrijeme prijateljskog druženja, svećenik je otišao u kupaonicu za 15-godišnjakom, prišao mu s leđa i neprikladno ga dirao, a potom ga odveo u susjednu sobu i položio na krevet gdje je legao na njega i bez dječakove privole silovao ga”, piše Glas Slavonije.

Prema presudi, svećenik je te večeri dočekao dječaka u ‘bademantilu’, nudio ga pivom dok su gledali utakmicu i tražio da ga izmasira. Potom ga je silovao.

Nakon svega, dječak se pokušao ubiti, a istražiteljima je ispričao da, nakon što ga je silovao, svećenik je dječaku rekao: “To znamo samo ti, Bog i ja”.

I prije silovanja svećenik se ‘trljao’ o dječaka

Prema navodima iz optužnice, svećenik se i ranije ‘trljao’ o dječaka ministranta dok su bili nasamo.

Optuženi i osuđeni svećenik na sudu je tvrdio da nije kriv te da je dječak njega proganjao i poljubio ga, no da ga je on odbio. No sud u svećenikove tvrdnje nije povjerovao. Dvije godine nakon ovog događaja svećenik se navodno ispričao žrtvi.

Svećenik je nekoliko puta premješten, ali iz biskupije tvrde kako to nema veze s prijavom dječakove majke.

Svećenik je nekoliko puta premještan u posljednje dvije godine, iako to nije uobičajena praksa Katoličke Crkve

Nakon što joj je sin sve ispričao u detalje, majka silovanog djeteta o svemu je izvijestila biskupiju, o čemu je na sudu posvjedočio i jedan visokopozicionirani svećenik koji je potvrdio dolazak majke dječaka u crkveni ured. On je na sudu kazao kako mu je majka oštećenog dječaka rekla kako smatra neprimjerenim druženje između svog sina i spomenutog svećenika, no da nije spominjala nikakve seksualne odnose.

Iako je nepravomoćno osuđeni svećenik u međuvremenu promijenio nekoliko župa, iz biskupije je objašnjeno kako njegov premještaj nema nikakve veze s prijavom majke žrtve, već s redovitim premještajima svećenika.

Iako je uobičajena praksa da se svećenici Katoličke Crkve razmještaju u druge župe nakon desetak godina ‘odrađenog mandata’, zapravo čudi činjenica kako je nepravomoćno osuđeni svećenik, prema tvrdnjama biskupije, u dvije godine nekoliko puta premještan u druge župe.

Index

Popularno

To Top