Izdvojeno

Srbija ima ono što nemaju ni Irak ni Afganistan: SPOMENIK BOMBAŠU SAMOUBICI

U petak je u Beogradu, uz pokroviteljstvo Vlade Srbije i uz prisustvo visokih državnih zvaničnika, otkriven spomenik Milanu Tepiću, majoru JNA.

Ko je bio Milan Tepić?

Major JNA Milan Tepić bio je zapovjednik skladišta borbenih sredstava “Barutana” u Bedeniku u blizini Bjelovara (Hrvatska). Kada su hrvatske snage 29. septembra 1991. godine u vojnoj akciji oslobodile kasarnu “Božidar Adžija” na Vojnoviću, gotovo u samome centru Bjelovara, pri čemu se većina tamošnjih vojnika JNA predala, Tepić se s još jedim vojnikom JNA odbio predati. Umjesto predaje Tepić je u samoubilačkoj akciji raznio jedno od skladišta oružja, pri čemu je ubijeno 11 hrvatskih vojnika, ali bi tragedija bila i puno veća da Tepić nije spriječen u namjeri da digne i ostalih nekoliko skladišta u zrak. (Iz saopćenja Centra za suočavanje s prošlošću Documenta koji je proljetos osudio odluku srbijanske Vlade da Tepiću podigne spomenik.)

Ministar za rad i zapošljavanje Zoran Đorđević poručio je kako je „zahvaljujući ovom spomeniku Srbija danas pravednija država, bolja nego što je jučer bila“.

Tako je Srbija dobila ono što nemaju ni Irak ni Afganistan: spomenik bombašu samoubici. Čestitke Vladi Srbije na novim koracima ka boljem i pravednijem društvu.

Prometej

Popularno

To Top