Izdvojeno

ISIL: ‘U Las Vegasu je naš pokolj!’ – No, niko im ne vjeruje

Napad je počinio jedan vojnik Islamske države, tako je saopćila ISIL-ova agencija Amaq, a prenio SPON.

Ovime je teroristički pokret preuzeo odgovornost za pokolj koji je na koncertu u Las Vegasu počinio, kako se osnovano sumnja, 63-godišnji Stephen Paddock. S balkona svoje hotelske sobe on je osuo paljbu na 22.000 okupljenih ljudi, pobio ih je 58, ranio više od 500.

Takvo mnoštvo nije mogao promašiti uprkos udaljenosti od 360 metara od bine, a policajci su u sobi pronašli njegovo tijelo okruženo mnoštvom oružja nakon što je, sve upućuje na to, počinio samoubistvo.

ISIL tvrdi da im je Paddock pristupio prije nekoliko mjeseci, no ISIL-ov problem je što im ovaj put niko živ ne vjeruje. ISIL-ovo saopćenje je, istina, sročeno na način na koji to teroristička organizacija obično i čini.

Ali, prvi razlog zašto im niko ne vjeruje je to što apsolutno niko od nadležnih sigurnosnih službi u SAD-u nema baš nikakvu niti najbljeđu informaciju o njegovim navodnim vezama s ISIL-om.

Nadalje, u najvećem broju dosadašnjih terorističkih napada pripadnika ili simpatizera ISIL-a, teroristički pokret s saopćenjem je izlazio nakon što bi sa sigurnošću bio utvrđen i identitet napadača i njegova motivacija. Tako je bilo u Orlandu, Nici, Berlinu…, no u Las Vegasu nije bilo tako.

Konačno, i način na koji je Paddock skončao apsolutno ne odgovara niti jednom ISIL-ovom napadu. Policija Las Vegasa saopćila je da ga je pronašla u hotelskoj sobi mrtvog, te da je počinio samoubistvo.

ISIL-ovi teroristi su uvijek pružali otpor hapšenju do posljednjeg trenutka, što je najčešće dovodilo do toga da bi ih policija ili druge snage sigurnosti izbušili mecima.
Samoubistvo je i inače tabu u monoteističkim religijama, a u slučaju ISIL-a to je apsolutno i najstrože zabranjeno, kao što je dotična organizacija i inače rigidna u koječemu u svom neautentičnom tumačenju islama.

Ovakav potez ISIL-a zato se tumači kao očajnički pokušaj terorističke organizacije da se reklamira kao nekakva sila u trenucima kad trpi jezive gubitke i poraze po Siriji i Iraku. Sirijska vojska je ISIL stjerala uz samu zapadnu obalu Eufrata. Prokurdski SDF u Siriji prikliještio je ISIL uz istočnu stranu te iste rijeke. U Iraku su vladine snage uz niz savezničkih milicija ISIL izgurali na sam sjever zemlje s tek ponekim preostalim džepom u ostatku zemlje.

U ofanzivi protiv ISIL-a sve donedavno su sudjelovali i irački Kurdi koji su posljednjih dana jasno dali do znanja da idu prema samostalnosti, što je jedna druga priča koja obećava i novi, potencijalno vrlo opasan sukob na Bliskom istoku.

ISIL-u je, smatra se, preostalo samo još nekoliko mjeseci na životu prije nego što se potpuno izbriše nekadašnju brutalnu terorističku silu koju su podupirali pojedini bogataši, moguće i vlade iz zaljevskih monarhija.

ISIL je u takvoj situaciji očajnički sklon sebi pripisati svako krvoproliće na Zapadu.
Nešto slično, mada i manje dramatično i nešto manje očito da je bila riječ o blefu, dogodilo se 2016. kad je u Hamburgu ubodom nožem ubijen 16-godišnji mladić. Taj napad ni danas se ne vodi kao ISIL-ovo zlodjelo.

Pokolj u Las Vegasu ne vodi se kao teroristički čin jer, barem zasad, nema političkog konteksta. No, to otvara neke druge teme.

U SAD-u godišnje od vatrenog oružja pogine oko 300.000 ljudi.

Lobi proizvođača oružja svojim političkim vezama uprkos tome uporno sprečava strožu kontrolu oružja. Da stvar bude gora, nakon ovog pokolja, dionicama proizvođača oružja skočila je vrijednost na berzama; Smith & Wessonu i Sturm Ruger & Co za više od tri posto, Vista Outdooru za nešto više od dva posto.

Vakat/Express.hr

Popularno

To Top