Crna hronika

Šta povezuje skoro sve masovne ubice?

Jedna stvar povezuje gotovo sve masovne ubice u Sjedinjenim Američkim Državama od 1966. do danas. Gotovo svi su – muškarci, prenosi “Kurir”.

Online izdanje američkog lista Time, poslije masakra u Las Vegasu, u kojem je 64-godišnji Steven Padock ubio 59 i ranio više od 500 ljudi, objavio je zanimljivu statistiku. Naime, od 1966. do danas u SAD su se dogodila 134 masovna pokolja vatrenim oružjem. U samo tri slučaja napade su izvele žene, što znači da su u 98 posto pokolja masovnih vatrenim oružjem počinioci bili muškarci.

Ako se pak gledaju “obična” ubistva, ni tu situacija nije puno drugačija.

Za oko 90 posto ubistava u Americi odgovorni su muškarci, pri čemu je vatreno oružje korišteno u gotovo 70 posto ubistava. Za to postoji puno razloga, a Time navodi neke od njih: Kompanije koje prodaju oružje u svojim se reklamama obraćaju gotovo isključivo muškarcima, a posjedovanje oružja povezuje se s “mačo” statusom muškaraca.

Zanimljivo je i da veliki postotak masovnih ubica ima historiju zlostavljanja žena, ali i da više od pola masovnih pokolja vatrenim oružjem uključuje i smaknuće partnerke. Gotovo polovina oružja na svijetu koje posjeduju civili u vlasništvu su Amerikanaca, ali ta raspodjela nije ni blizu ravnomjerna.

Veliki dio oružja pripada tzv. “supervlasnicima”, grupi koju čine većinom muškarci koji čine samo tri posto američke populacije, ali u prosjeku svaki od njih posjeduje čak 17 komada oružja. S druge strane, američke žene sve više kupuju pištolje, ali tu staje svaka sličnost.
Naime, za razliku od muškaraca, žene u najvećem broju kupe samo jedan pištolj koji im služi za samoodbranu. Uz sve navedeno, vlasnici oružja koji su muškarci dobar dio svog slobodnog vremena posvećuju upravo tzv. “kulturi oružja” – idu u lov, često pucaju u streljani, gledaju TV emisije posvećene oružju…

Zanimljivo je i da bijelci u SAD posjeduju više oružja od crnaca, a tzv. “supervlasnici”, oni koji gomilaju velike količine oružja, su u najvećim dijelom bijeli konzervativni muškarci.
Među američkim muškarcima koji posjeduju najmanje pet komada oružja, najmanje polovina tvrdi da je posjedovanje oružja “vrlo važno” za njihov identitet. Drugim riječima, stereotip prema kojem su “Amerikanci opsjednuti oružjem” nije posve tačan – ispravnije bi bilo reći da u SAD postoji subkultura opsjednuta oružjem koja je većinski bijela, većinski muška i većinski konzervativna..

Popularno

To Top