Izdvojeno

Da li je austrijski ambasador Martin Pammer izvor informacija o pokrivanju žena u Sarajevu?

Ambasador Austrije u BiH Martin Pammer govorio je za televiziju N1, između ostalog, i o izjavama Sebastiana Kurza o “plaćanju” ženama u Sarajevu i Prištini da “potpuno pokrivene izlaze na ulicu”.

Ambasador Austrije “pojasnio” nam je izjave ministra vanjskih poslova Sebastiana Kurza, ali i pokazao da stoji iza ovih stavova. Toliko uvjereno da je vrlo moguće i da je sam izvor informacija ministru vanjskih poslova Austrije, ili jedan od izvora.

Na pitanje na čemu je ta priča Sebastiana Kurza utemeljena ambasador Austrije je kazao:

“Ima ljudi koji su nas informirali da taj fenomen postoji. To su priče koje smo čuli. To je više neki razvoj koji se vidi. To je dio razvoja prema identitetskoj politici, osjećaju koji se pojača. To je znak. Ako je dozvoljeno da se tako nešto najavi, bazirano na nekim informacijama, mogu se porediti i druge stvari. Samo zato što nema dokaz na sudu, nije zabranjeno komentirati, da ima neki fenomen. Što se tiče plaćanja, to sam ja više puta čuo, znam ljude koji su dobili prednost da se pokrivaju, i da se samo tradicionalno obuku. Naravno neće to osoba reći. Nisam ja legitimiziran da kritiziram i komentiram šta moj ministar kaže”.

Ako se sjećate, to je isti onaj Martin Pammer koji je prošle godine organizovao tri odvojena prijema. Austrijska ambasada u BiH svoj Nacionalni dan prošle godine, naime, obilježila je tako što je organizirala tri odvojena prijema (25.10. u Banjoj Luci, 26.10. u Sarajevu i 27.10. u Mostaru) što je predstavljalo presedan nezabilježen u diplomatskoj historiji naše države.

Nismo to Pammeru zaboravili, kao što nećemo ni ove izjave. Čime smo, međutim, zaslužili ovakav odnos prema BiH, može se samo naslućivati.

“Dokaza na sudu” nema, kako kaže ambasador, pa vam je ostavljeno na slobodu da zaključite sami da li je ambasador Austrije izvor informacija Sebastiana Kurza o navodnom plaćanju ženama u Sarajevu da se pokrivaju. Jer “nije zabranjeno komentirati”.

Sam ambasador priznao je da je “čuo” da se ženama plaća da se pokrivaju a eto poznaje i ljude “koji su dobili prednost da se pokrivaju”!

Na kraju krajeva, ambasador nije legitimiziran da kritizira i komentira šta njegov ministar kaže, ali jeste legitimiziran da u našoj zemlji predstavlja “oči i uši” svoje vlade, da ih brifira i upoznaje o raspoloženju i društvenoj klimi. Odnosno da bude -“izvor informacija”.

Vakat.ba

Popularno

To Top