Izdvojeno

Medijima u službi zlonamjerne propagande afera je domaća firma, a nije afera što su “finansirani milionima maraka koji dolaze izvan BiH”

Načelnik sarajevske Općine Novi Grad Semir Efendić na svom Facebook profilu žestoko je optužio pojedine medije da su u službi zlonamjerne propagande kao i da su “finansirani milionima maraka koji dolaze izvan BiH”. Tekst prenosimo u cijelosti:

“E, čuj „Afera Ćesir“!? Za portal Žurnal.ba, Dnevni avaz i televiziju N1 afera je što u Sarajevu postoji domaći proizvođač plastike. Za njih je afera što firma Bosnaplast d.o.o. jedina u Bosni i Hercegovini proizvodi plastične konstrukcije za plastenike. Nije, međutim, afera što neki od ovih medija ne podliježu zakonima ove države, što su finansirani milionima maraka koji dolaze izvan BiH, a kako bi se ovdje proizvodio pesimizam, kreirala svijest, odnosno, nesvijest naseg naroda, izbjegavali pozitivni primjeri i kako bi nas učili da mrzimo sebe.

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica od firme Bosnaplast kupilo je „čak“ tri plastenika! Na Javni poziv Općine Novi Grad, Bosnaplast je dostavio najpovoljniju ponudu za nabavku plastenika od 50 kvadrata. Čak i Zakon o javnim nabavkama prepoznaje domaće proizvođače i daje određeni broj bodova prednosti kod odabira najpovoljnije ponude. Ipak, po nekima, izgleda bilo bi najbolje da plastenike nabavljamo iz Portugala ili ko zna odakle, pored fabrike koju imamo u svojoj općini. Kupovala je Općina Novi Grad plastenike i od drugih dobavljača kada su imali najpovoljnije ponude, čak više plastenika i za veće iznose novca, ali to ove medije nije zanimalo pa o tome ništa nisu izvještavali, kao što ne izvještavaju ni o brojnim uspjesima u Novom Gradu, pa i u ostatku BiH. Kupovali smo sadni materijal, košnice za pčele, uveli čitav set mjera podsticaja poljoprivrednoj proizvodnji, ali ništa od toga njih ne zanima.

Huso Ćesir je predsjednik Općinskog odbora SDA Novi Grad Sarajevo. To je čovjek od kojeg sam u dosadašnjem političkom radu imao najveću podršku bez koje nije mogao biti napravljen rezultat u općini Novi Grad koji je evidentan. On nije političar, već je prije svega čovjek iz biznisa, realnog sektora, vlasnik i uspješni menadžer fabrike Bosnaplast koja zapošljava oko 50 radnika u oblasti hemijske industrije. Firma izvozi svoje proizvode u Austriju, Njemačku, Švedsku, Norvešku, Bliski Istok, itd. To je, nažalost, jedna od rijetkih fabrika koja je preživjela u Sarajevu, možda jedina od Otoke do Stupa na prostoru gdje su ih nekad bile desetine. Možda jedina gdje i danas proizvodnja radi u tri smjene. Na tome se može čestitati, pa i medijski podržati.

Umjesto toga, u posljednje vrijeme primjetna je medijska hajka na ovog čovjeka i njegovu firmu. To su, ustvari, indirektni napadi na mene i direktni napadi na organizaciju koja je uspjela ponuditi uspješan model upravljanja na jednom političkom nivou u našoj zemlji. To je politička organizacija, u kojoj prvi čovjek nije u isto vrijeme izvršna ili zakonodavna vlast, već politički i moralni autoritet. Kada sam prvi put kandidiran za načelnika općine, on je imao povjerenje u jednog mladog čovjeka da može uspješno voditi najmnogoljudniju općinu u BiH i uspio je kroz stranačke organe “progurati” moju kandidaturu za načelnika. Tada su ga neki optuživali da je prodao izbore u Novom Gradu kandidujući mene kako bi SDA izgubila u ovoj općini, a on to naplatio od SDP-a. Pokazalo se nešto sasvim drugo.

Huso Ćesir je jedan od najobrazovanijih, najprincipijelnijih i najhrabrijih ljudi koje sam ikada upoznao, a to su osobine koje se rijetko sretnu u istom čovjeku. Neka stanovnici Novog Grada znaju, kada god nešto ružno čuju ili pročitaju o njemu, da je to dio zlonamjerne propagande koja ima za cilj zaustavljanje onoga što radimo u Novom Gradu, a još više zaustavljanje mogućnosti da to posluži kao model i za druge nivoe vlasti u našoj državi.”

Popularno

To Top