Izdvojeno

PROBLEM JE TURSKA A NISU PROBLEM SRBIJA I HRVATSKA? “Koliko često odu političari u Zagreb i Beograd?”

Lider Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović nakon sjednice predsjedništva ove stranke održao je konferenciju za medije.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović jučer je, povodom 14. godišnjice smrti prvog predsjednika BiH Alije Izetbegovića, kazao da je “Alija Izetbegović u amanet turskom predsjedniku Erdoganu ostavio BiH”.

Na pitanje kako komentariše brojne oštre reakcije koje je izazvala ta izjava, predsjednik SDA je odgovorio:

“To je cjepidlačenje. Ovu BiH su pomagale mnoge druge države. Šta je amanet nego briga? Staviti nekome amanet je ostaviti mu brigu nad nečim. Evropska unija, pojedine zemlje iz Evorpe dale su snažnu podršku BiH i imale su amanet, odnosno osjećaj obaveze, prema ovoj zemlji poput Njemačke, Švedske, Italije, Austrije…”, prokomentarisao je on.

Bakir Izetbegović je kazao da je njegov otac prepoznao nadolazećeg lidera Turske, Recepa Tayyipa Erdogana, i njemu lično u amanet, kao zaduženje, ostavio da ne zaboravi takve obaveze jer su mnoge islamske zemlje, kao i Turska, dale pomoć BiH.

“A pogledajte na kakav način taj amanet obnašaju Srbija i Hrvatska. Koliko često odu političari u Zagreb i Beograd, pogledajte kako se Zagreb odnosi…”

Izetbegović je mišljenja da je oba izjava “izvučena pincetom, a zatim se dlaka cijepa na četvero”.

“Nama Bošnjacima se dlaka cijepa na četvero. Da nismo popraviti trotoar ispred Predsjedništva BiH, rekli bi da ne znamo popraviti trotoar. A kada se popravi, onda je to glavna tema”, izjavio je Bakir Izetbegović.

Obraćajući se okupljenim novinarima, Izetbegović se dotakao i prošlosedmičnog susreta sa Erdoganom.

“Bio sam prošle sedmice sa mojim prijateljem Erdoganom. Mislim da se niko neće usuditi da napravi veliki problem u ovom dijelu Evrope i da se niko neće usuditi da zaustavi izbore i bojkotuje rad države i Parlamenta. Nikad neće krenuti u tom opasnom smjeru. Naučit će se da poštuju BiH. BiH je ovaj put malo tvrđe stala kada je u pitanju gradnja Pelješkog mosta i mislim da će se to pokazati ispravnim.”

N1

Popularno

To Top