Izdvojeno

ISLAM JE JEDAN Islamska zajednica u BiH: Ne postoji radikalni islam

“Za Islamsku zajednicu je neprihvatljivo korištenje pojmova i termina kao što su ‘radikalni islam’, ‘islamski terorizam’ i slično”, stav je Islamske zajednice Bosne i Hercegovine.

Naime, povodom izjave premijera Republike Bugarske Boyke Borisova kako je uvjeren da u Bosni i Hercegovini ne postoji radikalni islam, savjetnik reisu-l-uleme za medije i portparol Islamske zajednice Muhamed Jusića kazao je u izjavi za Radio BIR kako je “islam jedan i njegov nauk je utemeljen na principima umjerenosti, slobode i tolerancije”.

“Tačno je da postoje radikalni muslimani i da postoje ljudi koji su spremni zloupotrijebiti i islamsko učenje, ali to dvoje treba razlikovati. Cijenimo u izjavi premijera Borisova to što je rekao da on smatra kako takva interpretacija islama ne postoji u BiH ali bi svi, pa i domaći političari, trebali biti oprezni oko terminologije koju koriste jer se njenim izborom, nekada i nenamjerno, mogu poslati pogrešne poruke. Cilj nasilnih ekstremista je da ono što oni rade bude predstavljeno kao islam i mi im u tome ne trebamo pomagati”, kazao je Jusić.

Popularno

To Top