Izdvojeno

DIE WELT Srbija se nikad nije suočila sa zločinima svoje nacionalističke politike

GOSTOVANJE Nobelovom nagradom za književnost nagrađene spisateljice Herte Müller u Beogradu pretvorilo se u skandal. Herta Müller je na tribini u Jugoslavenskom narodnom pozorištu izjavila kako je ”Srbija sama sebi nanijela zlo” i da njeni građani ”moraju živjeti s istinom da su sami sebi nanijeli patnju” u kontekstu NATO-va bombardiranja ove zemlje 1999. godine.

Dio publike je burno reagirao i protestno napustio dvoranu, a onda su se u medijima oglasili i brojni intelektualci i umjetnici nacionalističkog usmjerenja, predvođeni Emirom Kusturicom koji su na račun nobelovke iznijeli niz optužbi i uvreda.

Vijest o svemu tome se proširila i u njemačkim medijima te je konzervativni dnevnik Die Welt svemu posvetio članak pod naslovom “Nitko ne govori o zločinima”, u kojem se srpske nacionaliste optužuje da sustavno prešućuju zločine koji su počinjeni u ime politike koju zagovaraju.

Die Welt konstatira da se “Srbi nikad nisu suočili sa svojom prošlošću” i pitaju se “kako se to uklapa u novi proeuropski smjer vlade u Beogradu”.

Majice s likom Ratka Mladića

Ističe se da se na beogradskim ulicama mogu vidjeti mladići koji nose majice s likom Ratka Mladića i da u Srbiji vlada “arhaični mačizam”. Dodaju i da su mjesta okupljanja alternativne scene često izloženi napadima desnih ekstremista.

“Ironija povijesti je da su Miloševićevi propagandisti iz Beograda (među kojima je bio i aktualni predsjednik Aleksandar Vučić) nekoć tvrdili da Srbija brani kršćansku Europu od muslimana, a danas se u centru Beograda izvodi veliki građevinski projekt s podrškom iz Abu Dhabija”, piše Die Welt.

Index

Popularno

To Top