Izdvojeno

ERDOGAN: Njihova krv neće ostati na zemlji. Svako ko je uz teroriste, on je za nas terorista

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je danas u Manisi kako njegovu zemlju ne zanima koja država stoji iza koje terorističke organizacije, te kako će Turska sravniti sa zemljom svaki teroristički kamp u Siriji i Iraku, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan se obratio okupljenim građanima u zapadnom turskom gradu Manisi, a tom prilikom se osvrnuo na borbu protiv terorizma, te iskazao saučešće porodicama poginulih devet turskih vojnika, u borni protiv PKK.

-Njihova krv neće ostati na zemlji. U dva dana smo izgubili devet naših vojnika, neutralizirano je 55 terorista. Prema informacijama koje imam, naše bespilotne letjelice i avioni F-16 nastavljaju sa akcijama. Ova brojka (neutraliziranih terorista) će biti još veća. Bit će suočeni sa udarima sa kojima nikada do sada nisu suočili – poručio je Erdogan.

Podsjetivši kako trenutno na jugoistoku Turske, gdje se vode akcije protiv terorista, borave i načelnik Generalštaba Turske, ministar unutrašnjih poslova, komandanti Oružanih snaga, Erdogan je naglasio kako turska vojska za borbu protiv terorizma sve više koristi tehnološke mogućnosti, kako bi direktni kontakt vojske sa teroristima bilo sveden na minimum.

-Od jula 2015. godine na ovamo nanijeli smo teške udarce separatističkoj terorističkoj organizaciji. Mi nismo primorani da unutar naših granica, po cijenu krvi i života naše djece, zaustavljamo terorističke organizacije koje se hrane, obučavaju i naoružavaju izvana, te puštaju prema nama. Gdje god da se teroristi nalaze, naše najprirodnije pravo da ih napadnemo. Veliki broj regija u Iraku i Siriji trenutno su gnijezda terorizma i mi smo u stanju da svaku terorističku prijetnju prema našoj zemlji eliminišemo u njenom gnijezdu, a ne da uđu u granice naše države. Nismo dužni da od bilo koga uzimamo dozvole za to – poručio je Erdogan.

Dodao je kako Tursku ne zanima koja država stoji iza jedne, a koja iza druge terorističke organizacije.

-Niti jedna legitimna država ne može svoje vojnike ili službenike držati zajedno s teroristima. Svako ko je uz teroriste, on je za nas terorista. Ovo je naša zadnja riječ onima koji su nam odvlačili pažnju govoreći o savezništvu, te govoreći o strateškom partnerstvu. Sravnit ćemo sa zemljom svaki teroristički kamp koji otkrijemo u Siriji i Iraku – poručio je turski predsjednik Erdogan.

Faktor/AA

Popularno

To Top