Izdvojeno

Izetbegović: Hrvatski narod u boljoj poziciji od Bošnjaka

Kada uzmete poziciju hrvatskog naroda ona je nešto, mislim, bolja od pozicije bošnjačkog naroda. Komad teritorije na kojoj je stopostotna vlast Hrvata, pa mješoviti kantoni, gdje dijele tu vlast, pa mehanizmi kojima mogu zaustaviti svaku odluku u Federaciji, i u kantonima i na nivou države, pa raznovrsne vertikale, rekao je Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva BiH.

On je kazao da je ovom trenutku je Dragan Čović faktički komandant Oružanih snaga BiH.

“Ta vertikala ide sve hrvatskom linijom Pendeš. Tako je sa finansijama, sa pravdom”, kaže Izetbegović.

Nakon presude haškoj šestorci prekinuta je sjednica Predstavničkog doma Bosne i Hercegovine. Na zahtjev hrvatskih zastupnika. Dan nakon – otkazana sjednica Vlade Federacije BiH. Zbog obaveza, među ostalim, ministara iz reda Hrvata. Ali, lideri SDA i HDZ uvjeravaju – presuda se neće odraziti na političku situaciju.

“Ja mislim, da sinoć, čin u Mostaru, a i diljem BiH gdje su Hrvati prepoznali jednostavno na sličan način događaje iz Haga – ukazuje da mi gradimo svoju BiH u kojoj ćemo biti ponosni na to što smo Hrvati, a ne skrivati se zato što smo predstavnici najmalobrojnijeg naroda. BiH nema ako u njoj nije Hrvat, Bošnjak i Srbin do kraja, ustavno, nisu potpuno ravnopravni”, ističe Čović.

N1

Popularno

To Top