Izdvojeno

KAKVE VEZE IMA NAKNADA OD HIDROCENTRALA SA RATNIM RAZARANJIMA? Za Vučića i televiziju N1 ima!

Na sada već legendarnoj beogradskoj konferenciji za medije članova Predsjedništva BiH i Aleksandra Vučića, srbijanskom predsjedniku postavljeno je jedno važno ali neugodno pitanje.

Novinar sarajevskog portala Faktor.ba upitao ga je kada će njegova zemlja isplatiti odštete za potopljeno zemljište u pograničnim opštinama, nastalo akumuliranjem rijeke Drine hidrocentrale koje samo Srbija koristi.

Vučić se upravo tada jako zacrvenio, s nokta pitanje ocijenio kao glupost, jer tako priliči jednom državniku, šefu države koja je lider regiona na evropskom putu.

Iako je taj problem reguliran nizom sporazuma i međunarodnim pravom, za Vučića je to „glupost“. Toliko opasna da je veoma brzo cijelu priču okrenuo na svoju porodičnu kuću koja je tokom rata srušena u Bugojnu.

Kakve veze ima zemljište potopljeno akumulacijom Drine u prošlom stoljeću za potrebe hidrocentrala iz kojih samo Srbija crpi profit sa ratnim razaranjima kuća i naselja? Nema nikakve, osim u sluđenoj srpskoj javnosti u koju Vučić svako malo upumpava nove doze osjećaja žrtve.

Dakle, ta nezahvalna Bosna i Hercegovina hoće od nas neke pare a meni su srušili kuću. Vidite, braćo Srbi, kako su zli, ruše nam kuće a mi im moramo plaćati…

Na takav spin naravno nasjedaju oni mediji u Srbiji koji moraju, jer je većinom medija ovladao upravo Vučić. Pitanje je zašto na takve jeftine podvale nasjeda sarajevska redakcija Televizije N1. Njihov je novinar odmah požurio u Čipuljić kod Bugojna, da uradi „stand-up“ ispred srušene kuće Vučića.

Nedostatak je to elementarne novinarske pismenosti, nedostatak ikakvog smisla za važnost teme i kontekst u kojem je neko temu nametnuo.

Umjesto da organiziraju emisiju sa stručnjacima i iz BiH i iz Srbije na temu spora oko naknada od hidrocentrala, N1 nas je počastila besmislenim i ispraznim javljanjem ispred spaljene kuće Vučića. Jer to je isti red važnosti: jedna od stotina hiljada ratom razorenih kuća i pitanje granice suverene države.

Bportal

Popularno

To Top