Izdvojeno

PORUKA IZRAELU I TRUMPU “Sutra neće imati gdje da se sakriju”

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako su Sjedinjene Američke Države (SAD) posljednjom odlukom o Jerusalemu postale saučesnik u krvoproliću koje se događa u tom gradu i regiji.

Povodom Dana ljudskih prava u centru ATO Congresium u Ankari organiziran je skup na kojem se prisutnima obratio i turski predsjednik Erdogan.

Podsjetivši na jutrošnju vijest Zavoda za statistiku o rastu turske ekonomije za 11,1 posto u trećem kvartalu, Erdogan je kazao da je to ponajbolji odgovor svim domaćim i stranim nedobronamjernicima koji na Zapadu pokušavaju stvoriti sliku slabe Turske.

Erdogan je istakao da se Dan ljudskih prava obilježava u periodu kada su ta prava pogažena u brojnim dijelovima svijeta, a posebno u Jerusalemu kojeg je SAD prošle sedmice priznao kao glavni grad Izraela.

On je poručio da vandalizam i nasilje koji se provode u Jerusalemu ne mogu vječno trajati, a da bi protagonisti tog nasilja koji se smatraju apsolutnim vlasnicima tog grada trebali znati da sutra neće imati gdje da se sakriju.

“SAD je odlukom o Jerusalemu postao saučesnik u krvoproliću. Mi ne priznajemo tu odluku, niti ćemo. Trumpovo saopćenje ne obavezuje nas, niti Jerusalem“, poručio je Erdogan.

Turski predsjednik Erdogan također je poručio da krv s ruku neće nikada moći oprati oni koji ugrožavaju život muslimana i pripadnika drugih religija u Jerusalemu.

“Pitanje Palestine i Jerusalema je lakmus papir. Oni koji u tom pitanju nisu uz potlačene, nemaju pravo riječi kada je u pitanju globalni mir“, kazao je Erdogan.

Ukazujući na velike napore koje Turska ulaže u zbrinjavanju miliona izbjeglica iz Sirije, Iraka i drugih zemalja, Erdogan je kazao da je Turska najzaslužnija za svjetsku nagradu za brigu o izbjeglicama kada bi se takva nagrada dodjeljivala.

“Niko nema pravo da preispituje zašto u našoj zemlji zbrinjavamo ugrožene i potlačene“, kazao je Erdogan.

AA/N1

Popularno

To Top