Izdvojeno

KOMPLEKSI, ODSUSTVO DOSTOJANSTVA.. “Ne mogu shvatiti da Majke stavljaju cvijet Vučiću i da kraljicom proglašavaju Kitarović”

Komentarišući posjetu BiH hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović BIH, akademik Esad Duraković kaže za N1 da je posjeta hrvatske predsjednice Grabar-Kitarović bila nakon međunarodnog pritiska na Hrvatsku zbog bahatog ponašanja prema BiH.

“Ona očigledno ima problem jer, s jedne strane, mora balansirati između pritiska Evrope, i, s druge strane, pritiska desnice u Hrvatskoj, koja je vrlo jaka – bosnofobična, bošnjakofobična i islamofobična.

Na pitanje o Vučićevom pružanju ruke Bošnjacima, akademik odgovara kako o političarima ne treba suditi  po izjavama, jer je tu Vučić majstor:

“On se stalno nešto grli u izjavama. Trebamo sačekati i vidjeti da li su izjave iskrene. Međutim, značajan dio krivice u tim odnosima snosimo i mi jer imamo tu neku poniznost i odsustvo dostojanstva. To je kompleks. Kada Plenković obilazi tzv. hrvatski teritorij u Stocu – to nije ništa drugo nego neka vrsta agresije na koju se moralo reagirati sa najviših instanci u državi. To što ne reagiraju je pokazatelj osjećaja manje vrijednosti. Ne mogu shvatiti da Majke Srebrenice stavljaju cvijet Vučiću i što Kitarović proglašavaju kraljicom Balkana, ženu koja slavi zločinca Praljka”, kaže Duraković.

N1

Popularno

To Top