Izdvojeno

CRNA LISTA Srbija od petka u društvu sumnjivih država koje finansiraju terorističke organizacije

Predsjednik SDS-a Boris Tadić rekao je da je Srbija stavljena na “crnu listu” međuvladine organizacije FATF (Financial Action Task Force).

Ta organizacija se bori protiv pranja novca i finansiranja terorističkih organizacija.

“Srbija je od petka stavljena na ‘crnu listu’, zajedno sa Jemenom, Sirijom, Irakom, sa državama koje učestvuju u pranju novca i čije institucije to ne sprečavaju, čije institucije ne sprečavaju dotur novca terorističkim organizacijama. To naša vlada sakriva od javnosti”, rekao je Tadić novinarima ispred Predsjedništva.

On je dodao da je sa te liste isključena Bosna i Heregovina, a Srbija je stavljena, što je čini jedinom zemljom na Balkanu koja je našla mjesto na listi zajedno sa “ocrnjenim zemljama”.

“Više puta sam govorio da su ljudi koji su danas na vlasti u Srbiji oni koji su prodavali oružje nelegalno terorističkim grupacijama i različitim paradržavnim entitetima u svijetu, a posljedica svega je da je Srbija sada na ‘crnoj listi'”, kazao je Tadić.

Kako kaže, ubistvo lidera Građanske inicijative “SDP” Olivera Ivanovića je “zakonomjerno toj vezi organizovanog kriminala, pranja novca i povezanosti Srbije sa najcrnijim državama svijeta”.

“Sve ovo je povezano u zajednički sistem, a to je sprega države s organizovanim kriminalom, koja proizvodi rizike za život ne samo građanina kakav je bio Oliver Ivanović, već za sve građane”, ocijenio je bivši predsjednik Srbije Boris Tadić.

On je pozvao Vučića da kao aktuelni predsjednik Srbije i predsjednik Saveta za nacionalnu bezbednost pozove na odgovornost sve koji nisu zaštitili život Olivera Ivanovića i odgovori šta je učinio da zaštiti Ivanovića i zašto je Srbija stavljena na “crnu listu”.

“Ubistvo Olivera Ivanovića je četvrto političko ubistvo koje se u posljednje dvije decenije desilo u Srbiji i mi smo jedina zemlja na tlu Evrope gdje se desilo nešto što bi moralo da izazove sram kod svih predstavnika države”, istakao je Tadić.

Osim toga, Tadić je podsjetio da je Ivanović prije ubistva upozoravao na prijetnje, kao i da je imao razgovor o tome u Bezbednosno informativnoj agenciji, ali da Olivera niko nije zaštitio.

“Šta je to Srbija uradila da se uključi u proces zaštite njegovog života. Država koja ne zaštiti svog ugroženog građanina saučestvuje u ugrožavanju njegovog života, a to se i desilo”, naveo je Tadić.

Slobodna Bosna

Popularno

To Top