05 Okt 2016

Prije 16 godina pao režim Slobodana Miloševića Istaknuto

Ispis

Danas se navrašava 16 godina od pada režima Balkanskog kasapina Slobodana Miloševića.


Nakon uličnih demonstracija 5. oktobra 2000. godine srušen je režim tadašnjeg srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića.

Borba za vlast između Demokratske opozicije Srbije (DOS) i Miloševićevog režima odigrala se u središtu Beograda.

Najprije su 24. septembra 2000. godine održani predsjednički izbori koji su bili manipulirani. Lideri DOS-a insistirali su da je Koštunica već u prvom izbornom krugu pobijedio protivkandidata Miloševića, dok je Izborna komisija tvrdila da je kandidat DOS-a osvojio 49 posto glasova, zbog čega je najavljen drugi krug izbora. DOS je to odlučno odbacio, nakon čega su građani pozvani a na demonstracije. Deseci hiljada ljutih građana 5. oktobra 2000. godine izašli su na beogradske ulice.

Nakon što su zapalili saveznu skupštinu, zapaljena je i zgrada državne televizije čime je onemogućen prenos slike tog historijski značajnog dana iz Beograda u svijet.

Kritična faza pobune bila je noć između 5. i 6. oktobra. Očekivala se Miloševićeva reakcija na požar u zgradi televizije i republičke skupštine. Nije bila isljučena ni mogućnost oružanog sukoba. Mnogi su se plašili da će Milošević uzvratiti protuudarcem i poslati tenkove, našto bi opozicija imala regovati samo kalašnjikovim. Međutim, događaji su se dovili sasvim neočekivano. Umjesto da se bori za vlast, Milošević je 6. oktobra priznao poraz. Napetost u Beogradu pretvorila se u slavlje.

Miloševića su 1. aprila 2001. godine uhapsili tadašnji vlastodršci zbog korupcije i nasilja. Pod pritiskom SAD-a i članica EU-a u junu 2001. godine predat je Međunarodnom sudu u Hagu. Optužnica ga je teretila za zločine i genocid u BiH, te zločine u Hrvatskoj i na Kosovu.

Suđenje je često prekidano zbog Miloševićevog zdravlja. Preminuo je 11. februara 2005. godine. Pronađen je mrtav u krevetu pritvorske jedinice. Provedena je i istraga njegove smrti koja je ustanovila da je preminuo prirodnom smrću.

 

(Faktor.ba)