13 Apr 2016

BiH se može smatrati pionirom kad je u pitanju osmanska arheologija Istaknuto

Ispis
Foto: FENA Foto: FENA

Arheolog i viši kustos Muzeja Sarajevo Adnan Muftarević izjavio je sinoć u Sarajevu da se Bosna i Hercegovina može smatrati pionirom kad je u pitanju osmanska arheologija, budući da su i u samoj Turskoj obrađena svega dva ili tri lokaliteta.

On je na predavanju o temi "Sačuvana i nesačuvana historijska djela osmanskog perioda" istakao da je u BiH dosad obrađen veći broj lokaliteta na kojim su uglavnom bile džamije, medrese, hamami, tvrđave, mektebi i drugi objekti, a da se istraživanjem arheologije tog perioda već bave i u Mađarskoj i Bugarskoj.

Muftarević je rekao da je najveći broj objekata iz osmanskog perioda uništen za vrijeme Austro-ugarske uprave, a nešto manje za vrijeme Kraljevine SHS i SFRJ.

Istakao je da je za vrijeme iskopavanja bilo neobičnih i neočekivanih otkrića pa su tako na lokalitetu Bakr-babine džamije pod zemljom pronađene stranice iz osmanskih knjiga, a neočekivano je bilo i otkriće ostataka džamije sultana Mehmeda II na Bijeloj tabiji.

Muftarević je pojasnio da je otkriće ostataka te džamije bilo neočekivano jer nju spominje samo Evlija Čelebija, kojeg historiografi ne uzimaju uvijek za ozbiljno jer se smatra da je bio prilično romantičan u svojim opisima.

Naglasio je da arheološke iskopine mogu biti značajan poticaj turizmu u BiH, te podsjetio da je lokalitet prahistorijskog naselja u Butmiru svjetski priznat, kao i da je prvi Svjetski kongres arheologa i antropologa održan u Sarajevu 1894.

 

(FENA)